Sağlık Kulak Kristalleri Neden Oynar? Kulak Kristallerinin Oynamasına Ne İyi Gelir

Kulak Kristalleri Neden Oynar? Kulak Kristallerinin Oynamasına Ne İyi Gelir

03.03.2021 - 16:40 | Son Güncellenme:

Kulak kristalleri neden oynar? Kulak kristallerinin oynamasına ne iyi gelir? Kulak kristallerinin oynamasının sebepleri nelerdir? Kulak kristalleri oynadığında ne gibi durumlar ortaya çıkar? İşte, tüm detaylar.

Kulak Kristalleri Neden Oynar Kulak Kristallerinin Oynamasına Ne İyi Gelir

Kulak kristallerinin oynaması baş dönmesi, sallanma, dengeyi kaybetme ve her şeyin etrafında döndüğü izlenimini veren bir durumdur.

Haberin Devamı

 Kulak Kristalleri Neden Oynar?

 Düşmeden ayakta durup yürüyebiliyorsak, üç ayaklı bir tabureye benzetilebilecek bir dengeleme sistemi sayesindedir. Birincisi ayak tabanındaki reseptörleri, ikincisi görme duyusunu ve üçüncüsü iç kulağın girişini temsil eder. Bizi dengede tutan üçünün eylemidir. Üçten biri durursa, bir tabure gibi sallanırız ve hatta düşebiliriz.

 Aslında ayaklarda ve kaslarda proprioseptör adı verilen sensörler vardır. Hareketlerimiz ve uzaydaki konumumuz hakkında beyne bilgi aktarırlar. Görme hücreleri, onu çevremiz hakkında ve vücudun farklı bölümlerinin konumu hakkında bilgilendirir.

 Kulak Kristallerinin Oynamasına Ne İyi Gelir?

 Gerçek denge merkezi olan vestibül, iç kulakta gizlidir. Otolit adı verilen kristallerle kaplı saç hücrelerini içeren merkezi bir keseden oluşur . Kafa büküldüğünde otolitler kirpikleri deforme eder ve hücreler böylece başın konumu hakkında bilgi gönderir. Bu girişte ayrıca üç adet yarım daire biçimli kanal vardır. Uzayın üç düzleminde başın hareketlerini algılarlar. Bu sefer kanallardaki bir sıvı saç hücrelerini uyarır. Bu, beynin örneğin ileri mi yoksa geri mi hareket ettiğimizi bilmesini sağlar. Beyne iletilen bilgi tutarsız olduğunda vertigo oluşur.

Haberin Devamı

 Bu baş dönmesi bazen çok rahatsız edicidir ancak bir hastalık oluşturmazlar. Bunlar sadece ifade, söz konusu sevgiyi aramaya götürmesi gereken semptomdur. Ağızdan alınan ilaçlarla bazı baş dönmesi düzelmez. Bazı durumlarda KBB doktorunun gerekli görmesi halinde hastalara doğrudan kulağa bir dizi kortikosteroid enjeksiyonu önerilebilir. Bu tedavinin ilk adımı anestezi enjekte etmektir.

 Kulak Kristallerinin Oynadığı Nasıl Tespit Edilir?

 Beynimiz vücudumuzu dengede tutmak için gözlerimizden, kulaklarımızdan ve ayağımızdaki proprioseptif sensörlerden gelen bilgileri kullanır. Alınan sinyallerde tutarlılık eksikliği varsa, beyin artık bu bilgiyi anlayamaz. Kişi daha sonra baş dönmesi veya baş dönmesi yaşayabilir ve bu da düşmeye neden olabilir. Bu baş dönmelerinden bazıları çok ciddi olabilir.

Haberin Devamı

 İç kulağın giriş kapısı, endolimf adı verilen bir sıvı ile dolu üç yarım daire şeklindeki kanaldan oluşur. Bu kanallar kalsiyum karbon kristalleri, otokonya veya otolitlerle kaplıdır. Bazen bu kristaller, bağlı oldukları jelatinimsi kütleden kopar ve iç kulak kanalı boyunca hareket etmeye başlar. Nedeni bazen bilinmemekle birlikte üç olası ana neden vardır. Kristallerin ayrılması, bazen eski bir travmanın sonucu olabilir. 

Yazarlar