Evcil Hayvan Kümes Hayvanları Nelerdir? Kümeste Yaşayabilen Canlılar

Kümes Hayvanları Nelerdir? Kümeste Yaşayabilen Canlılar

03.04.2021 - 16:47 | Son Güncellenme:

Kümes hayvanları ülkemizde en çok yetiştirilen hayvan türlerinden bir tanesidir. Kümes hayvanları sürekli olarak da internet üzerinden araştırılmaktadır. Kümes hayvanları kümeste yaşayabilen hayvanlara genel olarak verilen bir isimdir. Kümes hayvanları genelde kanatlı canlılardan oluşmaktadır. Peki kümes hayvanları nelerdir? Kümeste yaşayabilen canlılar nelerdir? İşte kümes hayvanları ile ilgili tüm detaylar.

Kümes Hayvanları Nelerdir Kümeste Yaşayabilen Canlılar

 Kümes hayvanları insanlar tarafından eğitebilen evcil kuşlardan oluşmaktadır. Kümes hayvanları güvercingiller familyasındandır.

Haberin Devamı

 Kümes Hayvanları Nelerdir?

 1) Tavuk

 Kümes hayvanları denilince akla ilk gelen hayvanlardan olan tavuk sülüngiller familyasına mensup olan bir kuş türüdür. Tavuk dünyada ki evcilleştirebilen kuş türlerinden bir tanesidir. Genelde hem kümeste hem de çiftliklerde yetiştirilirler. Tavuk insanların en çok yetiştirdiği hayvanların da başında yer almaktadır. Tavukların dünya genelinde ki nüfusu ise 24 milyardır. Dünyada ki en büyük canlı familyalarından bir tanesini oluştururlar.

 2) Horoz

 Kümes hayvanlarından olan horoz da tavuğun erkek haline denilmektedir. Horozlar özellikle kümeste ötüşleri ile bilinmektedir. Türkiye'de en fazla Denizli bölgesinde horoz yetiştiriciliği yaygındır. Horozların kendilerine has bir ötüş şekilleri de vardır. Kümes dışında çiftliklerde de yine horoz yetiştiriciliği yaygındır.

Haberin Devamı

 3) Hindi

 Tavuksular takımından olan hindi de sülüngiller ailesine mensup bir kuş türüdür. Hindilerin dünyanın dört bir yanına dağılmış olan canlı popülasyonu bulunmaktadır. Günümüzde hindi eti en çok yetiştirilen et türlerinden biridir. Bundan dolayı kümeste de sıklıkla hindi yetiştirilir. Hindinin iki tane türü vardır. Bazı hindi türlerinin boyları 1 metreye kadar uzayabilmektedir.

 4) Kaz

 İri ve beyaz olan bir kuş türüdür. Kazın aynı zamanda boz tüyleri bulunmaktadır. Kümes hayvanlarından sadece bir tanesi olan kaz Orta Asya başta olmak üzere pek çok coğrafyada yetiştiriciliği yaygındır. 

 Kümeste Yaşayabilen Canlılar

 1) Boz Kaz

 Kaz türlerinden bir tanesidir. Yabani kaz hayvanlarından olan boz kaz 90 santimetre boyuna ulaşabilmektedir. Diğer kaz türüne göre evcil değildir. Ördekgillerden olan boz kaz daha çok Amerika kıtasında yetişmektedir. 

 2) Ördek

 Kümeste yetiştiriciliği en yaygın olan hayvanlardan birisi de ördektir. Ördek ayaklı su kuşlarına genel olarak verilen addır. Pek çok ördek türü vardır. Dünya'da ılıman iklime sahip olan sulak bölgelerde yaşayan canlılardandır. 

 3) Güvercin

 Güvercingiller ailesinden olan güvercin kümeste en çok yetiştirilen hayvanlardan bir tanesidir. Ülkemizde güvercin yetiştiriciliği ise yaygındır. Pek çok güvercin türü vardır. Taklacı ve makaracı olarak bilinirler. Ülkemizde en yaygın olan güvercin türlerinden birisi de Trakya güvercinidir. 

 

Yazarlar