31.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:
Ülkemizin, Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde kuzu ve koyun eti, dana etine göre daha fazla tüketiliyor. Severek yediğimiz kebapların büyük bir kısmı koyun budundan ve incikten hazırlanıyor. Ülkemizde, kıvırcık, dağlıç, karaman, merinos tipi koyunlar yetişiyor. Bunların içinde eti en lezzetli ve makbul olanı, kıvırcık. Beyaz dağlıç etinin lezzeti kıvırcıktan sonra ikinci sırayı alıyor. Karaman koyununun ise, ak karaman cinsinin eti daha lezzetli oluyor.
Koyun eti, fileto, pirzola, but, kuyruk, omuzkol, boyunbaş, göğüs, ayak ve incik gibi bölümlere ayrılıyor. Filetodan, kemikli ya da kemiksiz fileto çıkarılıyor ve pirzolası yapılıyor. Kuşbaşısı ise şiş yapılarak değerlendiriliyor. Koyun etinin pirzolası çok lezzetli oluyor. But kısmından, kuşbaşı, yemeklik parça et, kıyma ve dönerlik et çıkarılıyor. Kuyruk kısmı eritilerek yağ yapılıyor. Kimi zamanda sucukluk kıymaya ekleniyor ya da kuşbaşı olarak kavurmalık ete katılıyor. Omuzkol kısmından, sarma rosto, kemikli parça et ve dönerlik et elde ediliyor. Boyun ve baş kısmından haşlama, et suyu ve söğüş hazırlanıyor. Ayaktan, paça, haşlama yapılıyor. İncikle ise kebap ve sebzeli yemekler pişiriliyor.
Koyunun bir yaşına kadar olan yavrusuna kuzu deniyor. Süt kuzuları 1-2 aylıkken kesiliyor ve çok lezzetli oluyor. Ayrıca çabuk da pişiyor. Kuzu etinin en makbul olduğu zamanlar Ocak - Mayıs ayları arasındadır. Kuzu eti, donuk ve pembemsi renkte olur. But, fileto, pirzola, omuz, kol, boyun, ayak, incik, baş gibi bölümlere ayrılıyor. Kıyma kol kısmından çıkarılıyor. Filetosu bütün olarak kızartılıyor. Fileto pirzolanın ızgara ve tavası yapılıyor.
Kasaptan alışveriş yaparken, pişireceğiniz yemeğe uygun olan bölümü satın almanız yemeğin lezzetini garantileyecektir.