Püf Noktası Lavanta Tohumu Nasıl Ve Ne Zaman Ekilir? Ne Zaman Toplanır?

Lavanta Tohumu Nasıl Ve Ne Zaman Ekilir? Ne Zaman Toplanır?

16.01.2022 - 03:43 | Son Güncellenme:

Çiçekler hoş kokuları sayesinde kozmetik alanında üretilen ürünler için iyi bir ham madde kaynağı olmaktadır. Hoş kokulu çiçeklerden parfümler, kremler, şampuanlar ve daha pek çok bakım ürünü üretilmektedir. Lavanta da bu bitkilerin başında gelmektedir. Hoş kokusu ile geniş bir ürün yelpazesine sahip olan lavantayı evlerde ya da bahçelerde yetiştirmek mümkün olmaktadır. Peki, lavanta tohumu nasıl ve ne zaman ekilir? Ne zaman toplanır? İşte, lavanta hakkında merak edilen tüm detayları derledik.

Lavanta Tohumu Nasıl Ve Ne Zaman Ekilir Ne Zaman Toplanır


Lavanta mor renkli hoş kokulu bir Akdeniz bitkisi olmaktadır. Yetişmek için belli şartlara ihtiyacı olan lavanta popüler bir bitki olarak ifade edilmektedir.

Lavanta Tohumu Nasıl ve Ne Zaman Ekilir?

Lavanta, verimli bir toprağa ihtiyaç duyan bitkilerin başında gelmektedir. Lavanta bitkisinin kökleri çok uzun olduğu için eğer ev ortamında bir saksıda yetiştirilecekse bu durumun göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Toprağa lavanta tohumlarını ekmeden havalandırma işleminin yapılması gerekmektedir. Daha sonra toprakta yer alan yabani ot, taş ve benzeri malzemelerin temizlenmesi şartı aranmaktadır. Lavanta tohumları ne kadar kaliteli olursa yetiştirilmek istenen lavanta da o kadar iyi olmaktadır. Lavanta için toprağın nem dengesinin iyi sağlanmış olması gerekmektedir. Lavanta fidelerinin çimlendikten sonra toprağa aktarılması ve can suyunun verilmesi gerekmektedir.

Ne Zaman Toplanır?

Lavanta ekilen arazinin güneşli olması lavanta hasadının da iyi olmasına katkı sağlamaktadır. Toprağın gübreli olması lavanta verimliliğini arttırmaktadır. Tüm şartlar sağlandıktan sonra büyüyen lavantaları toplamanın iki uygun zamanı bulunmaktadır. Bunlardan ilki Mayıs ayından yaza doğru olan zaman ile Kasım ayı içerisinde olmaktadır.

 

Yazarlar