Sağlık Lenfoma Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir? Lenfoma Kanseri Hastaları Ne Kadar Yaşar, Tedavisi Var Mı?

Lenfoma Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir? Lenfoma Kanseri Hastaları Ne Kadar Yaşar, Tedavisi Var Mı?

04.03.2021 - 20:42 | Son Güncellenme:

Lenfoma, bağışıklık sisteminin en önemli parçalarından olan lenfatik sistemden doğan kanserleri niteleyen genel bir terime verilen isimdir. Lenfomalar, lenf bezi kanseri olarak da bilinir. Ama organlarda da lenf bezini tutmadan hastalık ortaya çıkabilir. Lenfoma kanseri ne kadar yaşar ve tedavisi var mı? İşte, tüm detaylar.

Lenfoma Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir Lenfoma Kanseri Hastaları Ne Kadar Yaşar, Tedavisi Var Mı

Lenfoma, lenfatik sistemden kaynaklanan bir kanser türüdür. Lenfatik sistem ise, tüm vücutta bulunan mikroplarla savaşan beyaz kan hücrelerini üreten ve depolayan sisteme verilen isimdir. Lenfoma oluştuğu zaman beyaz kan hücreleri kontrolsüz bir şekilde çoğalır ve lenf nodlarında şişmeye neden olur.

Lenfoma Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Haberin Devamı

● Hodgkin lenfoma’da en sık görülen belirti ya da fazla büyük lenf düğümü varlığından kaynaklanır.
● Ağrısız bezeler, hastalığın en sık görülen belirtisidir. Lenf bezlerinde oluşan ağrı vermeyen genellikle çapı bir santimden fazla olan düşüm şeklindeki şişliklerdir. Fark edilme ihtimali en çok olan bezeler, boyunda, koltuk altında ya da kasık bölgesinde ortaya çıkabilir. Bu şişlikler ağrı ya da başka belirtilerle ortaya çıkmaz. Bu şişliklerin zamanla boyutları giderek artar. Lenf düğümlerinde şişme olan kişilerin genelinde lenfoma dışında konulan başka tanılar vardır. Lenf düğümlerinde meydana gelen şişliğin en çok görülen sebebi infeksiyondur. Şişen lenf düğümleri, genellikle infeksiyon iyileştikten sonra önemli ölçüde küçülür.
● Sebebi bilinmeyen ateş
● Hızlı kilo kaybı
● Gece terlemesi
● Öksürük ve nefes darlığı
● Deride kaşınma

Lenfoma Kanseri Hastaları Ne Kadar Yaşar?

Lenfoma kanseri hastalarının yaşam süreleri değişkenlik gösterir. Hızlı seyirli lenfomalar, tedavi edilmediği zaman hasta haftalar ya da aylar içinde hayatını kaybedebilir. Yavaş seyirli olan lenfoma kanseri, hiç tedavi edilmese bile hasta 15-20 yıl kadar uzun bir süre yaşayabilir.

Lenfoma Tedavisi Var mı?

Lenfoma hastalarına, lenfoma hastalığının durumuna göre iki çeşit tedavi uygulanır. Hızlı seyirli lenfomalarda uzun bir yaşam mümkün olmayacağı için yapılacak olan tedavi, hastalığı yok etmek ya da tamamen iyileştirmek üzerine kurulmalıdır. Yavaş seyirli olan lenfomalarda ise, sadece düzenli bir takip yeterli olabilir.

Lenf Bezi Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Lenf bezi kanserini teşhis edebilmek için uzun süren belirtilerle sağlık kuruluşuna başvurmuş olan hastalara çeşitli kan testleri ve lenf bezi biyopsisi yapılması gerekir. Biyopsi ile alınan parçada yapılan incelemeler sonucunda lenfoma hücreleri, görülürse tanı konur. Hastalığın hangi evrede olduğunun tespit edilmesi için kemik iliği biyopsisi ve radyolojik tetkikler yapılabilir. kciğer grafisi, MR, tomografi ve PET yapılması gereken tetkikler arasında yer alır.

 

 

Yazarlar