Genel Sağlık Lenfoma tedavisinin sağlıklı hücrelere etkileri nelerdir?

Lenfoma tedavisinin sağlıklı hücrelere etkileri nelerdir?

12.12.2013 - 23:12 | Son Güncellenme:

Lenfoma tedavisinde kullanılan ilaçlar, bütün kanser ilaçlarında olduğu gibi normal dokulara, yani sağlıklı, normalde vücutta olması gereken dokulara da zarar verirler.

Lenfoma tedavisinin sağlıklı hücrelere etkileri nelerdir

Lenfoma tedavisinde kullanılan ilaçlar, bütün kanser ilaçlarında olduğu gibi normal dokulara, yani sağlıklı, normalde vücutta olması gereken dokulara da zarar verirler. Bu dokuların başında da bağışıklık sistemi, yani lenfoid hücreler gelir.

Dolayısıyla aynı dokuların habisleşmiş elemanlarını temizlemeye çalışırken, vücudun dış etkenlere, mikroplara karşı savaşan normal elemanlarına da zarar verilir ve bunlar sayıca azaltılmış olur. Alyuvarları, akyuvarları, trombosit denilen kan pulcuklarını yapan kök hücrelere de zarar verilir. Böylece bunların üretiminde de bir zaaf oluşur.

MAKALE: LENFOMA NEDİR?

Enfeksiyon zaafı

Bağışıklık sistemi yaralandığı için enfeksiyonlara, özellikle de fırsatçı enfeksiyonlara karşı vücut savunmasız ve dirençsiz kalır. Yine yoğun tedaviler sonrasında vücut belli bir dönem kanama riskine ve bağırsaklardaki mikrobik floranın istilasına ve enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakılmış olur.
Yoğun tedavi gerektiren lenfomalarda hasta, aylarla ölçülebilecek bir süre içinde kanama ve enfeksiyon riskine açıktır. Daha sonra ise daha fırsatçı enfeksiyonlara karşı bir zaaf da, bazen aylarca ve hatta yıllarca devam edebilir.

Lenfomanın oluştuğu dokular



Yazarlar