Genel Sağlık Lens kullananlar dikkat!

Lens kullananlar dikkat!

03.12.2015 - 10:01 | Son Güncellenme:

Estetik açıdan artık çok fazla tercih edilen lensler hakkında korkunç gerçek açıklandı! Eğer lensinizi buradan aldıysanız...

Lens kullananlar dikkat

Estetik açıdan tercih edilen kontak lensler, doktor reçetesi ile optik mağazadan alındığında ve doğru kullanıldığında kişiye önemli avantajlar sağlıyor. Ancak internette satılan kontak lensler toplum sağlığı için büyük tehdit oluşturuyor.

Vatandaşları uyaran Opak Lens Yönetim Kurulu Başkanı H. Erol Harbi, "Ucuz diye alınan sahte ya da süresi geçmiş lensler kalıcı hasarlara yol açabilir" şeklinde konuştu.

Günümüzde kontak lensler gitgide daha yaygın şekilde kullanılırken, Türkiye’de yaklaşık 850 bin kontak lens kullanıcısı bulunuyor. Kontak lenslerin doktor muayenesi olmadan kullanılmaması gerektiğin söyleyen uzmanlar, 5193 Sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun gereği, doktor reçetesi ile yalnızca optisyenlik müesseselerinde satılması gereken kontak lenslerin internet siteleri üzerinden satışının yapılmasının, beraberinde önemli riskleri de getirdiğini belirtiyor.

Hiç bir denetimi olmayan internet sitelerinde satılan lensler sahte, kaçak ya da süresi geçmiş olabileceğinden kontak lens kullanıcıları için büyük risk oluşturuyor.

Optik mağazalardan alınmadığında ve doğru kullanılmadığında önemli sıkıntılara yol açabilen kontak lenslerle ilgili olarak Opak Lens Yönetim Kurulu Başkanı H. Erol Harbi yaptığı açıklamada, “Kontak lens doğrudan korneaya temas eden tıbbi bir cihazdır.

Bu bakımdan mutlaka doktor muayenesi gerektirmektedir. Kişinin göz kırma kusuru olmasa bile, kozmetik nedenli kullanılacak olsa dahi gözün kontak lens kullanımı için uygun olup, olmadığı doktor tarafından kontrol edilmeli ve reçetelendirilmelidir. Satışı ve pazarlaması Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yönetmelikleri kapsamında yapılmaktadır.

Bu nedenle sadece bu kuruma bağlı optik mağazalar tarafından reçeteli olarak satılır. Hiç bir denetimi olmayan internetten sadece ucuz diye lens alınması son derece sakıncalıdır. Gözümüz hassas bir organdır ve ucuz diye alınan sahte ya da süresi geçmiş lensler kalıcı hasarlara yol açabilir. " şeklinde konuştu.

Yazarlar