Genel Sağlık Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir?

Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir?

30.10.2018 - 11:27 | Son Güncellenme:

Hipomagnezemi olarak da bilinen magnezyum eksikliği, insan sağlığı açısında oldukça önemlidir ve eksikliği durumunda bir takım rahatsızlıklara da davetiye çıkarır. İşte magnezyum eksikliğinin belirtileri ve tedavisi...

Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir

Magnezyum eksikliği yaşayan kişi de rahatsızlıklar da baş göstermeye başlar. Peki magnezyum eksikliği nasıl anlaşılır? Tedavi yöntemleri nelerdir?

Haberin Devamı

MAGNEZYUM NEDİR?

Tohum ve sebzelerde klorofil kompleksi halinde bulunur. Günlük ihtiyaç 0,2-0,3 g kadardır. Eksikliğine nadiren rastlanır. Vücuttaki toplam magnezyum miktarı 20-30 g kadardır. Bunun % 60-70'i kemiklerde, % 1,5 oranında magnezyum fosfat (Mg3(PO4)2)halinde yer alır. Geri kalan kısmı yumuşak dokularda, diğer kısmı ise sıvılarda bulunur. Kan plazmasında 0,02-0,03 mg; eritrositlerde 0,06 mg bulunur. Plazmadaki magnezyumun üçte biri proteinlere bağlıdır.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ

*Enerjinizin düştüğünü hissediyorsanız,

*Kronik yorgunluk, halsizlik ve isteksizlikten yakınıyorsanız,

*Sebepsiz çarpıntı, baş dönmesi ve ani tansiyon yükselmeleri yaşıyorsanız,

*Tahammülsüz ve sinirli olmaya başladıysanız,

Haberin Devamı

*Uykuya dalmakta zorlanıyorsanız,

*Kolesterol değerleriniz yüksekse,

*İdrar söktürücü tansiyon ilaçları kullanıyorsanız,

*Böbrek taşı veya idrar yollarında kum şikayetleri yaşıyorsanız,

*Adet döneminiz şiddetli sancılarla geçiyorsa,

*Yoğun ve uzamış bir stresli dönemden geçiyorsanız

*Doktorunuz hipoglisemi yani kan şekeri düşmesinden şüphelendiyse, bu durum magnezyum eksikliği ile karşı karşıya olduğunuz anlamına gelebilir.

MAGNEZYUM EKSİLİĞİ TEDAVİSİ

Magnezyum içeren ilaçların ya da multivitaminlerin doktor tavsiyesi olmadan bilinçsizce alınması, magnezyum düzeylerinin normal sınırların üzerine çıkmasına ve ishal, huzursuzluk, vücut sıcaklığında artış, sürekli uyku isteği gibi istenmeyen durumlara neden olabiliyor. Vücutta magnezuyum eksikliğine bağlı olduğu düşünülen belirtiler varsa, mutlaka doktora başvurulmalı ve doğru yöntemlerle magnezyum alımı sağlanmalıdır. Kanda serum seviyesinin ölçülmesi her zaman gerçek magnezyum düzeyini göstermeyebilir. İdeal olan idrarda veya hücre içi (kandaki mononükleer hücreler) düzeyin ölçülmesidir.

Yazarlar