Sağlık Menisküs Nedir, Belirtileri Nelerdir? Menisküs Tedavisi Nasıl Yapılır, Menisküs Ağrısına Ne İyi Gelir?

Menisküs Nedir, Belirtileri Nelerdir? Menisküs Tedavisi Nasıl Yapılır, Menisküs Ağrısına Ne İyi Gelir?

04.03.2021 - 14:18 | Son Güncellenme:

Menisküs, toplumda sporcuların sıklıkla karşı karşıya kaldığı bir sağlık sorunu olarak tanınmakla birlikte yalnız sporcularda değil tüm insanlarda ve her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır. Dize gelen ani darbeler ya da dizde ani burkulma, düşme neticesinde menisküs yırtıkları oluşabilmektedir. İnsan dizinde bulunan bu kıkırdak doku oluşumunun ani hareketler ve tramvalarla yırtılması nedir? İşte menisküs hakkında merak edilenler: Menisküs nedir, belirtileri nelerdir? Menisküs tedavisi nasıl yapılır, menisküs ağrısına ne iyi gelir? İşte, tüm detaylar.

Menisküs Nedir, Belirtileri Nelerdir Menisküs Tedavisi Nasıl Yapılır, Menisküs Ağrısına Ne İyi Gelir

Menisküs yaralanmaları, futbol ve basketbol gibi ikili temas gerektiren sporlar başta olmak üzere ani manevralara sahne olan tenis ve voleybol gibi spor branşlarında da yaygın olarak görülüyor. Toplumun her kesiminden her yaşta görülen menisküste rahatsızlığın seyri şiddetli diz ağrılarından başlayarak yürüme güçlüğüne kadar ilerleyebilir. Bu sebeple uzman hekime başvurmak ve doğru teşhis oldukça önemlidir. Erken teşhis dokuda oluşan zedelenmelerin ilerlemeden müdahale edilebilmesini kolaylaştırır ve menisküs tedavisi iyileşme sürecine büyük bir katkı sağlar.

Menisküs Nedir?

Menisküsler, diz eklemini oluşturan kemiklerin arasında kemiklerin kıkırdak yüzlerinin sürtünmesini azaltmak ve ekleme gelen yükleri dengeli bir biçimde dağıtmak görevini üstlenen yapılar olarak tanımlanmaktadır. Özelleşmiş kıkırdak destekleri ve basınç emici darbe yumuşatıcı yapılar olarak da ifade edilmektedir. Diz hareketinin ve kıkırdak kalitesinin devamlılığını sağlamada büyük bir öneme haizdir. Dizde oluşan hilal ayı şeklindeki kıkırdak doku olan menisküs ani ve ters hareketlerde yırtılabilir. Böylece menisküs yırtığı meydana gelebilir.

Menisküs Belirtileri Nelerdir?

Menisküs yırtığının dizde ağrı, kilitlenme, hareket kısıtlılığı ve sıvı toplanması gibi türlü şikayetlere sebep olmaktadır. Menisküs'ün başlıca belirtileri şöyledir:

- Dizde boşalma hissi
- Dizde kilitlenme ve takılmalar (Bükülü kalma)
- Merdiven ve yokuş çıkarken hafiften şiddetliye kadar değişiklik gösteren diz ağrıları

Dizde oluşan mekanik bozukluğa bağlı olarak eklem sıvılarında artış ya da şişkinlik görülebilmektedir. Bu belirtilerin görüldüğü zamanlar ağrılar şiddetlenebilmektedir. Menisküs belirtileri arasında diz içerisinden gelen sesler, hareket kısıtlılığı, şişme ve sertlik gözlenmektedir.

Menisküs Tedavisi Nasıl Yapılır?

Menisküs tedavisinde ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi yöntemleri ile çoğu zaman tedavi süreci başlatılmaktadır. İleri safhalarında ise ameliyatla tedavi yapılmaktadır. Tipik bir cerrahi müdahale sonrasında hastalar koltuk değnekleri ile 1-2 gün içinde yürüyebilmektedir. Menisküsün 1/3'lük bir bölümünden kan dolaşımı geçmekte olup bu bölgenin iyi bir dinlenme sonucu düzeldiği görülmektedir.

Menisküs Ağrısına Ne İyi Gelir?

Menisküs tedavisinde doktor kontrolünde uygulanan tıbbi yöntemler dışında kişinin kendisinin de uygulayabileceği yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerde menisküs ağrısına iyi gelmektedir. Bunlar:

- Dinlenme
- Buz uygulama
- Dizin vücuttan yukarıda tutulması
- Bandaj

 

Yazarlar