Sağlık Menopoz Belirtileri Testi Nedir? Menopozda Hangi Hormon Testleri Yapılmalıdır?

Menopoz Belirtileri Testi Nedir? Menopozda Hangi Hormon Testleri Yapılmalıdır?

09.09.2021 - 15:42 | Son Güncellenme:

Menopoz dönemi kadınlarda görülen bir dönemdir. Bu dönemin hangi belirtileri gösterdiği ve nasıl bir etki yaşattığı birçok kadının merak ettiği bir konudur. Özellikle menopoz döneminin ne zaman olduğu da araştırılan konulardan biridir. Menopoz belirtileri testi nedir? Menopozda hangi hormon testleri yapılmalıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Menopoz Belirtileri Testi Nedir Menopozda Hangi Hormon Testleri Yapılmalıdır

Menopoz belirtileri için yapılan bazı hormon testleri bulunuyor.

Haberin Devamı

Menopoz Belirtileri Testi Nedir?

Kadınlar menopoz dönemi hakkında birçok konuyu merak ediyor. Menopoz dönemi kadınların fizik olarak değişim geçirdiği bir dönemdir. Bu dönem doğal bir süreç olarak adlandırılıyor. Kadınlarda yaşanan bu değişimler hormonal değerlerin hızlı bir şekilde azalmasıyla ortaya çıkıyor ve vücudun bazı değişiklikler göstermesine neden oluyor. Menopoz dönemine girildiğinde bazı belirtiler görülür. Bu dönemde kadınlarda görülen adet kanamaları kesilir ve doğurganlık kaybolur. Bu dönem yaşanmadan bir kaç yıl önce değişim belirtileri menopoz dönemini işaret eder. Bu dönem kadınlar için oldukça sancılı ve sıkıntılı bir süreçtir.

Dönem içerisinde ortaya çıkan belirtiler, bazen menopozu işaret etmeyebiliyor. Bu nedenden dolayı kadınlar bu durumdan emin olmak için bazı testler yaptırıyor. Menopoz belirtileri bazı hastalıklarla aynı veya benzer belirtileri gösterebiliyor. Bu nedenden dolayı yaş önemi ön plana çıkıyor. Menopoza girip girmediği kesin olarak tespit edilmesi gerekir. Başka hastalıklarla benzer belirtiler gösterdiği için, hastalık olması durumunda geç tedavi uygulanabilir ve bu durum insan sağlığını riske atar.

Haberin Devamı

Menopozda Hangi Hormon Testleri Yapılmalıdır?

Menopoz, hormon değerlerinin göstermiş olduğu değişimleri ifade eder. İnsanların kanında bulunan bazı hormon seviyelerini ölçmek için kan testleri ve muayeneler yapılır. Menopoz için yapılan bazı testler bulunur. Bu testlerle kişilerin menopoz dönemine girip girmediği kolay bir şekilde anlaşılabilir. Her kadının merak ettiği menopoz hormon testleri şu şekildedir;

  • FSH hormon kontrolü
  • Östrojen Hormonu kontrolü
  • LH Hormonu değerleri
  • İnhibin- B hormonu değerleri
  • Testosteron değerleri
  • HCH hormonu

Menopoz belirtileri görüldüğünde mutlaka bu hormon testleri yapılmalıdır. Menopozun erken bir zamanda belirlenmesi, bazı hastalıkların tespiti açısından daha iyi olacaktır. Kişilerin yaş itibariyle belirti göstermesi durumunda, mutlaka hormon testlerini yaptırması gerekir.

Yazarlar