Glutensiz, Unsuz, Sütsüz, Yumurtasız Pişmeyen Pasta Tarifi

La Pátissier Français yapsa beğenirsiniz. Ama ben yaptım. Ödüllü bir tarif.

Alerji Derneği'nin düzenlediği alerjik çocuklara özel tariflerin yer aldığı yarışmada, yüzlerce tarif arasından finale kaldı.

Ana malzemesi badem değil de fasulye diye boynu bükük mü kalsın tarifimin?

Malzemeleri söylediğiniz anda, bir ön yargı oluşuveriyor. O sebeple tarife şık bir isim lazım, ama ne?

Kuru fasulyeye biraz üstten bakılıyor; garibim, adı çıkmış pilavla. Ve bir Bursalı olarak garanti veriyorum ki tadı kestane kreması gibi. İçinde fasulye olduğunun anlaşılmasına imkân yok. Önce tattırın, sonra içindekileri itiraf edin, göreceksiniz. Yarışmada, jürideki şefler dahi tahmin edemedi içindekileri. İçindeki kestane sanılmazsa, ben buradayım. :)

MALZEMELER

1.5 su bardağı kuru fasulye
12 yemek kş. tahin
3 yemek kş. bal
3 yemek kş. hindistancevizi
3-4 yemek kş. kakao
6 yemek kş. Hindistancevizi yağı
4 adet kuru incir
3 yemek kş dut kurusu
Ceviz

Haberin Devamı

5 aylık bebeği olan ve süt ürünleri tüketemeyen misafirime ikram ettim. Önce kokusuna bayıldı! İlk dilim bitince ve fasulyeyi duyunca, insanların yüz ifadelerine bayılıyorum.

YAPILIŞI

Fasulyeleri, geceden, yoğurt suyu eklenmiş ılık suya bassanız ertesi gün şipşak yapılabilir. Suda bekleyen fasulyeleri, “yeni suda" haşladım. Üçe böldüm ki iyi karışsın malzemeler. Yani her partiyi ½ su bd fasulye, 4 yemek kş tahin, 1 yemek kş bal, 1 yemek kş hindistancevizi rendesi, 1 yemek kş kakao, 2 yemek kş HC yağı gibi düşünün. Fasulyeyi kaça bölerseniz diğer malzemeler de öyle. (Canavar gibi karıştırıcınız varsa, elbette hepsini de karıştırabilirsiniz. Ben, ezilmemiş fasulye kalmasın diye üç parçada yaptım.) Cam kalıba, bu kremamsı karışımı döşedim.

İncirleri minicik doğradım. Dutları birkaç su yıkadım. (Dibe çöken kumlar inanılmaz!) Üzerini; incir, dut kurusu ve cevizle fotodaki gibi süsledim. 2-3 saat dondurucuda bekletip streç film örterek buzdolabında aşağıya aldım. Ba-yıl-dık.

Afiyet olsun şimdiden.