Mazeretim Var, Tasarrufum Ben!

Türk Lirasının dolar karşısında değer kaybının sonuçları sokağa da yansımaya başladı. Zira son zamanlarda herkes ekonominin ve muhasebenin uzmanı oldu sayılır. Günde dört farklı toplu taşıma aracı kullanıyorum. Hergün Güngören'den Kadıköy'e gidiyorum. Metroda, otobüste ve minübüste herkesin konuştuğu konu zamlar... Yarını düşünmektense bugüne harcarım, bu yaşıma bir daha mı geleceğim diyenlerin olduğu kadar aklınıza gelmeyen tasarrufları harekete geçiren insanlar da var. Öncelikle size tasarruf konusunda yaptığım küçük bir ankette gelen cevapları aktarmak istiyorum.

Haberin Devamı

Soru: Nasıl tasarruf yapıyorsunuz?

Evden çıkarken saatimin pilini çıkarıyorum. İşten eve geldiğimde tekrar takıyorum. Çünkü ben çıktığımda saatin görevi bitmiş oluyor. Böylece pillerden tasarruf ediyorum.

Tek başına yaşayan bekâr bir erkek olarak evde kendime yemek yapıyorum. Dışarda yemekten kaçıyorum.

Çocuklarım ellerini yıkamayı çok seviyor ve suyu çok harcıyor. Vanayı kısarak suyun daha az gelmesini sağlıyorum.

Ütü, çamaşır ve bulaşık makinelerini akşam 22.00'den sonra çalıştırıyorum.

Köyüme dönmek en güzel tasarruf olur benim için.

Çay bahçesinde çay 4 TL olduğundan beri eşimle termosumuza çay doldurup dışarı çıkıyoruz.

Benzin pahalı. Mecbur kalmadıkça kendi aracımı kullanmayıp, toplu taşımayı tercih etmeye çalışıyorum.

Kitap almak yerine arkadaşlarımdan ödünç almayı tercih ediyorum.

Kendi suyumu taşıyorum. Her defasında suya para vermiyorum.

Her canım çeken yemeği veya tatlıyı almam. Videosunu izleyerek gözlerimi doyururum.

Almam gereken her şeyle alakalı bir liste tutarım. Böylece gereksiz hiçbir şeyi almam. Ne alacaktım diye markette dolaşmam.

Kredi kartımı evde bırakıyorum.

Prizde şarj cihazlarını bırakmıyorum. Evden çıkarken bütün fişleri çekiyorum.

Bunlar gibi uzayıp giden cevap listesi var elimde. Evet tasarrufun önemini anlamakla geç kalmış bir nesil ve ülkeyiz diyebiliriz. Halbuki gelişmekte olan ülkelerin en önemli silahı tasarrftur. Devlet tarafından önemli tedbirler alınıyor, projeler geliştiriliyor geliştirilmesine de peki, bizler ne yapmalıyız? Evet bunları okuyunca kafamızdan hemen harcalamalarımız film şeridi gibi geçiyor. Zorunlu ihtiyaçlarımız konusunda bir şey yapamayız evet ama israf konusunda hepimize bir şeyler düşüyor. Mutlaka herkesin kendine göre israf yaptığı yerler vardır. Bu bazen makyaj malzemesi, bazen ekmek, ayakkabı, kıyafet, elektronik alet, bazen de su... Kendimden örnek verecek olursam kıyafet noktasında durmak oldukça zor. Artık her ay alışveriş yapmamaya gayret ediyorum. Kullanmadığım kıyafetleri başka şekillerde değerlendirmeye çalışıyorum. Komik gelebilir ama peçeteyi çok tüketiyor ve pet şişe çok alıyorum. Özellikle mutfakta tam bir kağıt havlu canavarıyım. Artık onu da azalttım ve hep aynı şişeyi kullanıyorum. Bütün bunlar beni zengin yapar mı ya da yapacak mı bilmem. Ama en azından çevreme karşı doğaya karşı sorumluluğumu yerine getirmeye çalışıyorum. Benim tasarrufum ülkeyi mi kurtaracak demeyin, önemli olan doğru adımlar atmak ve bu adımlarda mazeret üretmemek.

Haberin Devamı