Sağlık Misophonia Nedir, Belirtileri Nelerdir? Mizofoni Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Misophonia Nedir, Belirtileri Nelerdir? Mizofoni Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

05.03.2021 - 15:38 | Son Güncellenme:

Günümüzde birbirinden farklı hastalıklar bulunuyor. Özellikle de hızla gelişen teknoloji nedeni ile hastalık çeşitleri de farklılaşıyor. Özellikle Misophonia hastalığı çok merak ediliyor. Misophonia nedir, belirtileri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.  Misophonia son yıllarda en çok görülen hastalıklardan bir tanesidir. Bu hastalık özellikle kulak hasssasiyeti yaşayan kişilerde de çok sık görülmektedir Misophonia genel olarak sesten nefret etme olarak bilinmektedir. Bu hastalığa bazı zamanlarda depresyon da eşlik eder. 

Misophonia Nedir, Belirtileri Nelerdir Mizofoni Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır

 

 Misophonia Nedir?

Haberin Devamı

 

 Misophonia, sesten nefret etme hastalığı olarak bilinmektedir. Bu hastalık çok eskilere dayansa da ilk defa 2001 yılında adı duyulmuştur. Misophonia hastalığı bilim adamı Jastreboff tarafından tanımlandı. Bu hastalığa sahip olan kişilerde öksürük, hapşırma, konuşma, nefes alma ve her türlü sesli aktivitelere karşı duyarlılık oluşur. Buna göre tüm bu sesler nedeni ile öfkelenen Misophonia hastaları öfkelenerek yoğun bir kaygı durumu yaşarlar. Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmez. Yapılan araştırmalara göre ise bazı psikolojik ve nörolojik bozukluklar da bu hastalığın nedenler arasında yer almaktadır. Bu hastalık hastanın beyninde yer alan frontal lobdan kaynaklanır. 

 

 Misophonia Belirtileri Nelerdir?

Haberin Devamı

 

 Misophonia hastalığının pek çok belirtisi bulunur. Buna göre diş fırçası sesi, nefes sesi ve düdük sesi de bu hastalığı tetikleyen sesler arasında gösterilir. Bu hastalığa sahip olan kişiler patlamış mısır, cips ve benzer yiyecekler yenilirken nefret edilir. Misophonia hastaları sabah alarm sesi duyduklarında öfke duyar ve tedirginlik yaşarlar.

 

 Gündüz çevreden duyulan tüm sesler huzursuzluk yaratırken geceleri oluşan sessizlik de huzur verir. Bu hastalığa sahip olan kişiler bebek ağlamasına dayanamazlar. Her türlü sesten rahatsızlık da duyarlar. Sosyal yaşamın kalitesini bozan misophonia hastalığı ergenlik döneminde ve 30'lu yaşlarda görülebilir. 

 

 Mizofoni Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

 Günümüzde çok sık görülen hastalıklardan birisi olan mizofoni hastalığının henüz bilinen bir tedavisi bulunmuyor. Bu hastalığı tedavi etmek için öncelikle hastalığa neden olan durumlar ayrıntılı olarak incelenmelidir. Hastanın bu seslere duyarlılığı konusunda öncelikli nedenler araştırılmalı. Tedavi adına psikiyatrik destek de alınabilir. Mizofoni hastalarının iyileşmesi için genellikle doğru telkinde de bulunulmalı. 

Yazarlar