Sağlık Mmhg Nedir? Normal Tansiyon Mmhg Değerleri Kaç Olmalıdır, Hangi Değerler Tehlikelidir?

Mmhg Nedir? Normal Tansiyon Mmhg Değerleri Kaç Olmalıdır, Hangi Değerler Tehlikelidir?

08.04.2021 - 10:23 | Son Güncellenme:

Tansiyon, milimetre cıva (mmHg) ile ölçülür. Tansiyon değerleri iki sayıdan oluşur ve bunlar üst üste sayılar şeklinde gösterilir. Gösterilen ilk sayı kan basıncıdır ve kalp attığı zaman kan basıncı en yüksek seviyeye ulaşır. İkinci sayı ise diyastolik kan basıncını ifade eder. MmHg nedir? Normal tansiyon mmHg değerleri kaç olmalıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Mmhg Nedir Normal Tansiyon Mmhg Değerleri Kaç Olmalıdır, Hangi Değerler Tehlikelidir

 Atardamarların içinde yer alan kan basıncına tansiyon ismi verilir. Kalp kası kasıldığı zaman atardamarlara kan pompalanır ve bu sırada ölçülen basınca sistolik basınç adı verilir. Kalp kası gevşediği zaman da kan damarda yavaşlar. Bu arada ölçülen basınca diastolik basınç ismi verilir.

Haberin Devamı

 Normal Tansiyon MmHg Değerleri Kaç Olmalıdır?

 İdeal tansiyon değeri, kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Genellikle büyük tansiyonun 120-130, küçük tansiyonun ise, 70-90 arasında olması normal değerler olarak kabul edilir. Gençlerde ve çocuklarda tansiyonun düşük değerlerde çıkması da normal kabul ediliyor.

 Tansiyonda Hangi Değerler Tehlikelidir?

 Tansiyon değerleri, herkese farklı etki eder. Normal değerler dışında kalan ve normal değerlerin çok üstünde ya da çok altında olan değerler tehlikeli kabul edilir. Herkesin bünyesine göre ideal tansiyon değerleri değişiklik gösterebilir. Bu nedenle insanların öncelikle kendi normal tansiyon değerlerini bilmesi ve tansiyonunu kontrol altında tutması gerekir.

Haberin Devamı

 Küçük değer 70 büyük değer ise, 100 olduğunda başka hiçbir değere bakmaya gerek kalmaz. Bu değer tansiyon düşüklüğünü ifade eder. Bu değerler 50 ve 80 olarak ölçülüyorsa vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

 Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Nedir?

 Tansiyon değerlerinin 140/90 mmHg nin üzerinde olması durumu hipertansiyon olarak tanımlanır. Yüksek tansiyon bebeklik döneminden itibaren her yaşta görülebilen ve ciddi sorunlara yol açabilen bir hastalıktır. Hipertansiyonun en çok görülen nedenleri ise,

Aşırı tuz tüketimi

Stres

Obezite

Böbrek hastalıkları

Kalp damar hastalıkları

Böbrek üstü bezinin hastalıkları

Tiroit hastalıkları

Genetik faktörler

Şeker hastalığı

Yüksek Tansiyon Belirtileri

Enseden alın bölgesine doğru yayılan baş ağrısı

Baş dönmesi

Kulak uğultusu ve kulak çınlaması

Sık idrara çıkma

Burun kanaması

Soğuk terleme

Konsantrasyonda zorlanma

Hızlı nefes alıp verme

Yazarlar