Yaşam 'Modacı Kadir'de renk bitmez! Babası ölse de vazgeçmedi, 14 bin euro harcadı

'Modacı Kadir'de renk bitmez! Babası ölse de vazgeçmedi, 14 bin euro harcadı

05.09.2023 - 06:21 | Son Güncellenme:

11 yaşında gittiği Hollanda’da bir ay gibi kısa bir süre kaldı ancak bu yaşadığı bu yurt dışı tecrübesi tüm hayatını derinden etkiledi. Her fırsatta babasından Hollanda’dan renkli kıyafetler getirmesini istemeye başladı. Ancak hayallerinin vazgeçilmezi olan rengarenk kıyafetleri, babası sadece 1974 yılına kadar getirebildi. Hollanda’da yaşayan Aksaraylı gurbetçi Kadir Demir, sonrasında yaşananları anlattı.

Modacı Kadirde renk bitmez Babası ölse de vazgeçmedi, 14 bin euro harcadı

Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Kadir Demir, 1959 yılında Aksaray’ın Gülpınar beldesinde doğdu. 7 kardeşi olan Kadir’in annesi ev hanımıydı. Babası ise Hollanda’da işçi olarak çalışıyordu. Kadir, Hollanda’yı çok merak ediyor ve bunu her fırsatta dile getiriyordu. Babası, Kadir’in bu hayalini oğlu 11 yaşındayken gerçekleştirdi. Ancak bu deneyim yalnızca 1 ay gibi kısa bir süreyle sınırlı kalmıştı. Çünkü Hollanda hükümeti 11 yaşında bir çocuğun yanında annesi olmadan yaşamasına izin vermemişti. Kadir, Türkiye’ye dönmüştü ama aklı Hollanda’daydı. Ülkedeki hayatı çok sevmiş ve benimsemişti. Özellikle giyim tarzları çok ilgisini çekmişti. Her fırsatta babasından Hollanda’dan renkli kıyafetler getirmesini istiyordu. Babası Kadir’e bu rengarenk kıyafetleri sadece 1974 yılına kadar getirebildi. Sonrasında neler olduğunu Kadir Demir tek tek anlattı.

Haberin Devamı

Modacı Kadirde renk bitmez Babası ölse de vazgeçmedi, 14 bin euro harcadı

"Renkli kıyafetleri ilk olarak çocukken gittiğim Hollanda’da gördüm ve çok beğendim. Sürekli Hollanda’daki babama mektup yazıp bana renkli kıyafetler getirmesini istiyordum. O da beni kırmıyor getiriyordu. Renkli kıyafetlerim köy halkının çok dikkatini çekiyordu. Bana 'Modacı Kadir' diye sesleniyorlardı. Babam yurt dışında yaşadığı için benim mürüvvetimi çok görmek istiyordu. 15 yaşımdayken komşumun kızı ile evlendim. Tabii bu evlilik yaşımız tutmadığı için imam nikâhı ile oldu. Yuva kurmama çok mutlu olan babam tekrar Hollanda’ya döndü. 1974 yılında yine izin kullanmak için Türkiye’ye geldi ve Adana’da yaşanan bir tartışma sonucunda öldürüldü. Bunun üzerine Hollanda hükümeti anneme maaş bağladı. Annemde söz konusu parayla Kurtuluş'tan ev satın aldı."

'AMACIM YURT DIŞINA YERLEŞMEKTİ'

Kadir Demir, babasının vefatı sonrasında önce Hollanda sonra Fransa’ya gitti. Amacı, yurt dışında yaşayan bir kadınla evlenmek ve yurt dışına yerleşmekti. Demir, bu isteğini 1985 yılında Hollandalı bir kadınla evlenerek gerçekleşti. 5 yıl süren evlilikle hem ülkede yaşama hakkı elde etti hem de çifte vatandaş olmaya hak kazandı. Sonrasında Hollandalı eşinden ayrılan Kadir Demir, 1997 yılında Aksaray’da yaşayan eşi ve 4 çocuğunu yanına alarak onları da çifte vatandaş yaptı.

Modacı Kadirde renk bitmez Babası ölse de vazgeçmedi, 14 bin euro harcadı

'GİYMEDİKLERİMİ YARDIM KURULUŞLARINA VERDİM'

12 yaşından bu yana renkli giyinen Kadir Demir’in gardırobunda sarı, kırmızı, mavi gibi renkli takım elbiseler bulunuyor. Kombinlerini de renk renk ve çeşit çeşit ayakkabı, aksesuar ve kravatlarıyla tamamlıyor. Hazır giyim tercih etmediğini söyleyen Kadir Demir, "Yurt dışından getirdiğim kıyafetleri Aksaray’da bulunan terzilere diktiriyorum. Gömleklerimi, 'Gömlekçi Emrah', pantolonlarımı 'Rüstem Şahin' dikiyor. Şu anda 40’tan fazla takım elbisem var. Aslında daha fazlaydı ama giymediklerimi yardım kuruluşlarına verdim" dedi.

Haberin Devamı

"Kıyafetlerimi çocuklarım gibi seviyorum. Hiç kimseye emanet etmem. Yıkamasını, ütülemesini kendim yapıyorum. Ayakkabılarımı da elbiselerim gibi özenle seçip İspanya’da yaptırıyorum. Şu anda 48 çift ayakkabım var ve hepsi takım elbiselerimle uyumlu. Hepsi özel yapım olan ayakkabılarıma bugüne kadar 14 bin euro (yaklaşık 404 bin lira) harcadım. Gardırobumda her türlü renk var. Ancak ben en çok beyaz ve kırmızı renkleri giymeyi tercih ediyorum. Renkler ruh halime yansıyor. Canlı renkler giydikçe stresim azalıyor. Günde 3 kez kıyafet değiştiriyorum ve bu durum benim çok hoşuma gidiyor." 

Modacı Kadirde renk bitmez Babası ölse de vazgeçmedi, 14 bin euro harcadı

'YA GÜLÜYORLAR YA DA FOTOĞRAF ÇEKTİRİYORLAR'

4 çocuğundan 8 torunu olduğunu söyleyen Kadir Demir, renkli giyinmesine ilişkin karışık tepkiler aldığını söyleyerek şunları söyledi:

"Çocuklarım ve torunlarımın gözü benim renkli giyinmeme alıştı. Bu konuda beni hiç eleştirmiyorlar. Hollanda’da giyimimle ilgili hiç kimseden tepki almadım, saygıyla karşılıyorlar. Ancak Türkiye’de çarşıda pazarda beni renkli kıyafetlerimle görenlerden bazıları gülüyor bazıları da fotoğraf çektirmek istiyor. Kim gülerse gülsün ben bu durumu hiç sorun etmiyorum. Çünkü ruhumun içindeki renkliliği kıyafetlerimle dış dünyama yansıtıyorum. Herkes istediği gibi farklı renkte giyinsin."

'EMEKLİ OLMAK İÇİN 67 YAŞIMI BEKLEYECEĞİM'

Eşi ve çocuklarıyla Hollanda’da yaşadığını ancak şu anda izin nedeniyle Aksaray’daki köyünde olduğunu anlatan Kadir Demir, sözlerini şöyle noktaladı: "Şu anda Türkiye’ye sadece izin zamanımızda geliyoruz. Daha emekli olmadık. Emekli olsak 6 ay burada 6 ay Hollanda’da kalma imkânımız olacak. Erken emeklilik var ancak 675 euro (yaklaşık 19 bin 400 lira) maaşı kabul etmedim. Emekli olmak için 67 yaşımı bekleyeceğim."

Modacı Kadirde renk bitmez Babası ölse de vazgeçmedi, 14 bin euro harcadı

Yazarlar