Sağlık Morton Nöroma Nedir? Morton Nöroma Neden Olur? Belirtileri Ve Tedavisi...

Morton Nöroma Nedir? Morton Nöroma Neden Olur? Belirtileri Ve Tedavisi...

06.03.2021 - 16:20 | Son Güncellenme:

Morton Nöroma hastalığının, ayaktaki 3 ve 4. tarak kemiklerinin arasında bulunan sinirlerden kaynaklandığı bilinir. Ayak tabanında bulunan his duyusunun görevini yapan sinirlerin genellikle ayak yapısından dolayı sıkıştığı ve bu sıkışma sonucunda meydana geldiği bilinir. 40 ila 60 yaş arasındaki kadınlarda erkeklere nazaran çok daha fazla görülmektedir. Bu sayı yaklaşık 8 katı kadardır. Sık sık 2-3 ya da 3-4 tarak kemiklerinin arasında görüldüğü bilinir. Ayağı sıkan ya da yüksek topuklu ayakkabıların kullanımıyla ilişkili bir durum olduğu da nedenleri arasında yer alır. İşte, tüm detaylar...

Morton Nöroma Nedir Morton Nöroma Neden Olur Belirtileri Ve Tedavisi...

Morton Nöroma, ayakta bulunan sinirlerin çeşitli nedenlerden ötürü sıkışması anlamına gelir. Belirtiler ile kendini gösteren bu rahatsızlık, çoğu zaman kişinin hayatını olumsuz yönde etkilemektedir.

Morton Nöroma Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığa neden olan sebepler net olarak bilinmemektedir. Sebep olduğu düşünülen bazı sebepler vardır. Sivri uçlu ayakkabı kullanmak, sert zeminde sıçrama hareketi yapmak gibi sinirde etkiye yol açacak nedenler sıralanabilir. Bu nedenler sinirlerin kalınlaşmasına yol açar. Belirtiler ise çoğu kişide aynı şekilde kendini gösterir.

Tarak kemikleri arasında hissedilen tıkırtı, ayak tabanında ve parmak aralarında görülen, yakıcı şeklinde olan ağrı, ayakkabı giyince ağırlaşan ağrı, ayak parmaklarında görülen uyuşukluk ve hissizlik gibi belirtiler görülür. Bunların aynı sıra ayakta ağrıya sebep olabilecek diğer nedenler de göz önüne alınır. Gece ağrısının nadir olduğu bu rahatsızlık, kesin tanısı MR sonucunda elde edilir.

Morton Nöroma Tedavisi Nasıldır?

Hastalığın tedavisine başlarken cerrahi işlem ilk sırada değildir. Ayakkabı seçimi ve giyimine dikkat etmek, basma kusuru bulunan kişilerde tabanlık kullanmak, germe egzersizleri ile rahatlatmak, ağrı kesici kullanmak tedavi için uygun olan yöntemlerdir. Bu yöntemler ise hastalık hafiflemediyse ve hala ağır geçiyorsa cerrahi işleme başvurulur.

Cerrahi tedavide 3 ve 4. tarak kemikleri arasındaki bağ bölgesinde 2 ila 3 cm arasında bir kesi işlemi yapılır. Transvers ligamenti kesilir ve kalınlaşan sinir segmentinin çıkarılma işlemi yapılır. Cerrahi tedavi en etkili yöntem olarak bilinir. Diğer tedavi yöntemleri geçicidir ve hastada -%20 kadar etkisini gösterir. Diğer tedavi yöntemlerinde amaç, sinir üzerine baskı oluşturan etkenlerin ortadan kaldırılmasıdır.

Yazarlar