Teknoloji esiri anne babalar, çocuklarınıza ne oluyor?

Cezayir’de yaşayan bir baba sırf sosyal medyada beğeni almak için bebeğini 15 kattan aşağı sarkıttı.

Adı henüz açıklanmayan baba, camdan sarkıttığı fotoğrafın altına "1,000 beğeni alamazsam bebeği atacağım çağrısı yaptı’’

Bugün Pembe Nar sayfasında rastladığım bir haber. Akıllı telefonların bizleri ne kadar akılsızlaştırdığını görüyor ve de çok üzülüyorum. Ben çocukların nasıl etkilendiğine dair gözlemlerimi paylaşmak istiyorum.

Ailecek gidilmiş bir yemek; çocuğun elinde tablet oyun açık, anne ve baba yemeklerini yerken neler olup bitmiş, akışı kontrol ediyorlar. Arada bir birbirlerine gösterdikleri fotoğraflarla etkileşime giriyorlar. Neymiş ortak zaman geçiriliyor.

Haberin Devamı

Bu tablo parka çocuğunu sallayan anne için de, bisikletle gezen baba için de aynı.

Telefonların bizi esir aldığını ve pek çok şeyi kaçırdığımızı anladığımızda çok geç olacak. Çocuğunuz kumdan kaleler yaparken siz alışveriş yapıyorsunuz. Orada bulunuşunuz bekçilik etmek, paylaşmak değil.

Çocuğunuz her an, ama her an elinizden düşürmediğiniz telefonunuzla sizi özdeşleştirip, model aldığında suçlu kim olacak?

Teknolojinin nasıl doğru kullanacağını kimden öğrenecek. Tuvalete bile telefonla giden babasından mı, yemek yaparken bile elinden düşürmeyen annesinden mi?

Bu öyle büyük bir tehlike ki, eğer şimdiden fark edip önce kendinizi sonra da çocuğunuzu yukarıdaki örneklerin daha vahimlerini yaşıyor olacağız.

Çin de evlenme kriteri olarak sosyal medya skorlarından bahsedilir oldu, Black Mirror dizinin bir bölümünde yer alan, sanal alemin gerçeğe dönüşüp insan hayatını etkisi ve kontrolü altına almasının yarattığı distopyayı izlediğimde de aman allahım demiştim ama çok uzak gelmişti. Bugünkü haber uzağın ne kadar yakın olduğunu gösterdi.

Bağımlılık kliniklerinde internet bağımlılığı ile ilgili bölümlerin açıldığı ve her geçen gün ihtiyacın arttığını düşünürsek,anne baba olarak ne kadar büyük sorumluluğa sahip olduğunuzu hatırlatmak isterim. Hatırlatacağım bir başka şey ise Silikon Vadisi liderlerinin çocuklarının teknoloji ile tanışma yaşının 15’ ler olduğu ve teknolojik olmayan okullarda okuyor olmaları.

Haberin Devamı

Kendinizi ve çocuklarınızı bu tehlikeden korumanız dileğiyle.

https://www.instagram.com/neslihanerdogdu/

https://www.facebook.com/erdogduneslihan/