Sağlık Nöroendokrin Tümör Nedir? Nöroendokrin Tümör Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nöroendokrin Tümör Nedir? Nöroendokrin Tümör Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

08.09.2021 - 13:28 | Son Güncellenme:

Nöroendokrin tümör nedir? Nöroendokrin tümör belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? Nöroendokrin tümörünün varlığı nasıl teşhis edilir? Nöroendokrin tümör cerrahi operasyonla mı alınır? İlaç tedavisi var mıdır? Nöroendokrin tümörün detayları hakkında bilgileri derledik.

Nöroendokrin Tümör Nedir Nöroendokrin Tümör Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

Nöroendokrin tümörler (NET'ler), nöroendokrin sistem hücrelerinde başlar. NET'ler yavaş (yavaş) büyüyebilir veya hızla büyüyebilir.

Haberin Devamı

Nöroendokrin Tümör Nedir?

Nöroendokrin tümörler genellikle sindirim sistemindeki bir organda yerleşmiş olsalar da, diğer sindirim kanserlerinden farklı davranırlar. Çoğu zaman belirli bir şekilde ele alınmaları gerekir. Bir NET agresif olduğunda, yakındaki dokuyu istila edebilir ve yok edebilir. Ayrıca vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir (metastaz yapabilir).

Nöroendokrin sistem, vücudun her tarafına dağılmış nöroendokrin hücrelerden oluşur. Sindirim sistemi ( gastrointestinal sistem, GI ), pankreas, tiroid ve akciğerler dahil olmak üzere vücudun çoğu organında bulunurlar. 

Nöroendokrin Tümör Belirtileri Nelerdir?

Nöroendokrin tümörler son derece karmaşıktır ve çok az bilinir. Nadiren iyi huylu veya kötü huylu olabilirler, çok hızlı evrimleşirler. Bu tümörlerin birkaç özelliği vardır. İlk özellikleri çok heterojen olmalarıdır. Bir yandan, çok değişken olan prognoz açısından böyledirler (beklentinin gidebildiği yerde çok iyi ilerlemeyen tümörler vardır.

Haberin Devamı

Teşhis bazen uzundur. Sadece biyopsi tümörün özelliklerini kesin olarak belirleyecektir. Semptomları hafifletmek ve yaşam kalitesini iyileştirmek için tümörün tam rezeksiyon mümkünse veya sadece bir kısmı kaldırılabilir palyatif cerrahi, oluşabilmektedir. 

Sindirim nöroendokrin tümörler, bazen yıllar büyüyen yavaş ve uzun süre küçük kalır. Bu nedenle, rutin bir inceleme sırasında keşifleri genellikle rastlantısaldır. Tümörün boyutu belirgin hale gelene kadar semptomlar görülmez. 

Nöroendokrin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavinin amacı üç yönlüdür. Tümörü çıkarmak, hormonların salgılanmasını kontrol etmek ve komplikasyonları önlemektir. Doktor ayrıca metastazların gelişip gelişmediğini de arayacaktır.

Ameliyat tümörün çıkarılması için en iyi yoldur. 

Doktor, tümörün boyutunu olabildiğince küçülterek, aynı zamanda semptomları da azaltır. Genellikle uzmanlar tarafından önerilen cerrahi prosedür, distal pankreatektomi yani pankreasın tamamen veya kısmen çıkarılması ve küçük tümörler için, pankreas başındaki tümörlerin enükleasyonudur yani tümörün baş kısmından çıkarılmasını içeren prosedürdür.

Haberin Devamı

Ek olarak, semptomların çoğundan sorumlu olan hormonal salgıları azaltmak için tıbbi tedavi önerilmektedir. Bu tedavi, fonksiyonel pankreas nöroendokrin tümörleri (hormon salgılayan) için kullanılır.

Yazarlar