Op. Dr. Meral Sönmezer

Op. Dr. Meral Sönmezer

meralsonmezer@gmail.com

Tüm Yazıları

ADET KANAMASI NASIL GERÇEKLEŞİR?

Regl olarak adlandırılan adet kanaması, endometrium yani rahim iç tabakasının her adet döneminde dökülmesi ile meydana gelir. Adet döngüsünün başında endometrium, östrojen hormonunun etkisiyle kalınlaşmakta ve proliferasyon fazı olarak ifade edilen durum yaşanmaktadır. Adet döngüsünün ortasında ise yumurtlama yani ovulasyon gerçekleşmektedir. Adetin ikinci aşamasında ise progesteron hormonu etkisiyle sekretuar faz yaşanır. Bu aşamanın sonunda progesteron hormonu azaldığında ise endometrium tabakası dökülerek kanamayı oluşturur. Regl veya adet olarak adlandırılan durum, endometrium parçaları ile birlikte bir miktar kanın vücut dışına atılması ile gerçekleşmektedir. Adet döngüsünün sonlarında endometrium tekrar kalınlaşarak adet kanaması sonlanır. Bu adet döngüsü her ay gerçekleşerek kadınların doğurganlık özelliğini korur. Adet kanı yumurtalıklardan değil direkt olarak rahimden gelmektedir.

Haberin Devamı

ADET DÖNEMİNİN YAKLAŞTIĞINI GÖSTEREN BELİRTİLER NELERDİR?

Adet dönemi öncesi belirtiler kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte, sık görülen belirtiler şunlardır;

-Memelerde şişkinlik hissi ve hassasiyet oluşur.

-Ruh halinde değişim görülür, duygusallık, sinirlilik, gerginlik durumu oluşur.

-Premenstrual sendrom (PMS) yani adet öncesi gerginlik sendromu yaşanır.

-Ciltte yağlanma ve akne oluşumu görülebilir.

-Karın ve kasıklarda ağrılar meydana gelir.

-Karında şişkinlik meydana gelir.

ADET DÖNEMİ HER KADINDA AYNI MIDIR? KAÇ GÜN SÜRER?

Adet dönemi, sağlıklı her kadının, ergenlik döneminden menopoz dönemine kadar düzenli olarak yaşadığı bir süreçtir. Adet dönemi yaklaşık 2-7 gün arası sürmekle birlikte adet döneminin süresi ve bu dönemde vajinal yoldan atılan kanın miktarı her kadında hormonlara ve diğer etkenlere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Adet döngüsü her 28 günde bir olarak kabul edilse de bu durum kadından kadına değişebilmektedir. Genel olarak 21-35 günde bir regl olmak sağlıklı ve normal olarak kabul edilmektedir. Adet döngüleri kişiye özel olan bir süreçtir.

Haberin Devamı

ADET DÖNEMİNDE CİNSEL İLİŞKİYE GİRİLİR Mİ?

Kadınlar tarafından en çok merak edilen sorulardan biri de adet döneminde cinsel ilişkiye girilip girilemeyeceğidir. Adet dönemi, kadınların mikroplara karşı oldukça hassas olduğu ve enfeksiyon riskinin en yüksek olduğu zamandır. Adet döneminde cinsel ilişkiye girilmesi durumunda erkeğin cinsel organında bulunan mikroplar kadının vajinasına bulaşabilir ve hastalıklara davetiye çıkarabilir. Regl dönemde cinsel ilişkiye girilmez gibi bir kural olmamasının yanı sıra, cinsel ilişkiye girerken çok dikkatli olunmalıdır. Bu dönemde hijyene özen gösterilerek ve prezervatif kullanılarak enfeksiyon riski azaltılabilir. Adet döneminde cinsel ilişkiye girmek, tamamen kişilerin kendilerini rahat hissedip hissetmemelerine bağlı olarak tercih ettikleri bir durumdur.

ADET DÖNEMİNDE HAMİLE KALINIR MI?

Adet dönemi içerisinde hamileliğin meydana gelmesi oldukça düşük bir olasılık olsa da mümkündür. Hamile kalmak, adet döngüsündeki yumurtlama oluşumuna bağlıdır ve yumurtlama günü, kadından kadına ve döngüden döngüye değişir. Genellikle adet döngüsünün 4. gününde yumurta oluşumunun meydana gelmeye başladığını söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra vajinadan rahme ilerleyen spermler rahim içerisinde 3 gün boyunca canlı kalabilmektedir. Bu sayede rahim içerisine 3 gün önce girmiş olan sperm, 3 gün sonra cinsel ilişki yaşanmasa bile yumurtanın döllenmesini sağlayabilir. Dolayısıyla regl dönemi başlamadan önce yaşanan cinsel ilişki, adet döneminde yumurtanın döllenmesine neden olabilmektedir. Dolayısıyla adet olmak, hamile kalmayı önlemez, bu nedenle regl döneminde de korunmayı ihmal etmemek gerekmektedir.

Haberin Devamı

ADET DÖNEMİNDE KARIN AĞRILARI NEDEN OLUR?

Bu ağrının oluşmasının en büyük nedeni rahim kasılmalarıdır. Bu basınç kısa süreli olarak rahme ve çevresindeki bölgeye kan akışını durdurur. Adet döneminde yaşanan şiddetli karın ağrılarının oluşma nedeni, rahimdeki kanama ile birlikte başlayan kasılmalardır. Regl boyunca rahminiz çok güçlü bir şekilde kasılır ve bu kasılmalar ile ortaya çıkan basınç nedeniyle kısa süreli olarak rahme giden kan ve oksijen azalmaktadır. Bölgede yeterli oksijenin olmaması ise ağrılara ve kramplara yol açmaktadır.

ADET DÖNEMİNDE NEDEN TATLI TÜKETME İSTEĞİ ARTAR?

Adet dönemi öncesinde ve adet döneminde kadınların tatlı isteğinin artmasının nedeni, östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak kan şekerinin düşmesidir. Kadınlar için uyarıcı bir hormon olan östrojen hormonu, vücuttaki seratonin, noradrenalin ve endorfin gibi hormonların üretimini artırır. Östrojenin azalmasıyla kan şekerindeki düşme eğilimi artar ve bunun sonucunda da iştah metabolizması uyarılır. Tatlı isteğinin artmasının bir diğer nedeni de vücuttaki magnezyum eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle regl döneminde ve öncesinde, magnezyum içeren; badem, ceviz, fındık, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler gibi besinler tüketmek önemlidir. Ayrıca bu dönemde az az ve sık sık beslenmek ve glisemik indeksi düşük besinleri tercih etmek kan şekerini dengede tutacağından faydalı olacaktır.

 

Op. Dr. Meral Sönmezer

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

 

https://drmeralsonmezer.com/

https://www.instagram.com/drmeralsonmezer/

https://www.facebook.com/drmeralsonmezer

https://www.youtube.com/channel/UCkAAynPhrUuR3R17atqC8sw