Op. Dr. Meral Sönmezer

Op. Dr. Meral Sönmezer

meralsonmezer@gmail.com

Tüm Yazıları

Kişide var olan, doğuştan gelen anatomik kusurlar tedavi edilse bile kişi vajinismus sorunundan kurtulamayabilir. Bunun nedeni fizyolojik sorunlardan kaynaklanan cinsel ilişkiye girememe problemi, zamanla psikolojik kökenli problemlere evrilebilmektedir. Bu nedenle kişi anatomik problemleri gidermeye yönelik yapılan operasyonlardan sonra mutlaka psikoterapi ve cinsel terapilerle de destek almalıdır.

Vajinismus, kendi kendine çözülebilen bir problem değildir ve mutlaka tedavi gerektirmektedir. Kadınlar bu problemin kendi kendine çözülmesini beklerken kendi mutluluklarını engellerler. Zamanla bu sorun ilişkilere ve evliliklere zarar vermeye başlar. Kadında özgüvensizlik, yetersizlik hissi gibi duygulara yol açar ve kadının sosyal hayatını da olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle vajinismus hastalığı mutlaka tedavi edilmelidir. Vajinismusa neden olan sebeplerin doğru teşhis edilmesi ve gereksiz tedavilerin yapılmaması bu noktada oldukça önemlidir. Gereksiz yapılan cerrahi işlemler ya da ilaç tedavileri gibi yöntemlerle vajinismusu iyileştirmeye çalışmak, vajinismus hastasının durumunun daha kötü ve zor bir hale gelmesine, hatta hastada travmalara yol açabilmektedir.

Haberin Devamı

Vajinismus tedavisinde hangi cerrahi işlemler uygulanır?

Vajinismus problemi, kızlık zarı veya vajina ile ilgili doğuştan gelen anormalliklerden kaynaklanıyorsa cerrahi işlemlerin yapılması şart olabilir. Böyle bir işlemin gerekli olduğu durumlarda, ameliyat yapan hekimin tecrübesi ve bilgi birikimi tedavinin başarısında son derece önemlidir.

Kızlık zarının normalden daha kalın, sert (rigid hymen) ve yüksek kenarlı olması gibi kızlık zarına ait yapısal sorunlar, cinsel penetrasyon sırasında penisin içeriye girmesine izin vermeyerek cinsel ilişkiyi olanaksız hale getirmektedir. Vajinismus tedavisinde, kızlık zarının anatomik yapısında problemlerle karşılaşılıyorsa "himenektomi" ya da "himenotomi" işlemleri ile kızlık zarı anormalliklerinin düzeltilmesi gerekmektedir.

Himenektomi işlemi, genellikle lokal anestezi eşliğinde ortalama 10 ila 20 dakika süren, kızlık zarının ameliyatla alınmasını içeren bir operasyondur. Kızlık zarı çok sert, kalın ve yüksek kenarlı bir yapıya sahipse himenektomi operasonu ile kızlık zarı alınmak suretiyle vajina girişi açılmaktadır.

Haberin Devamı

Himenotomi işlemi ise kızlık zarının ince ve yüksek kenarlı olması durumunda, kızlık zarına cerrahi kesi atılması operasyonudur. Himenotomi yaklaşık 1-2 dakika süren bir işlemdir ve birkaç farklı noktaya kesi işlemi yapılabilmektedir.

Kızlık zarı ameliyatlarından sonra tedavi süreci mutlaka psikoterapi ve cinsel terapilerle de desteklemelidir. Böylece vajinismus sorununun psikolojik boyutuna da çözüm sağlanmış olur. Vajinismus tedavilerinin bu alanda uzman hekimler tarafından uygulanması da vajinismus sorununun kısa sürede çözülmesi bakımından büyük önem taşımaktadır.

 

Op. Dr. Meral Sönmezer

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

https://drmeralsonmezer.com/

https://www.instagram.com/drmeralsonmezer/

https://www.facebook.com/drmeralsonmezer

https://www.youtube.com/channel/UCkAAynPhrUuR3R17atqC8sw