Op. Dr. Meral Sönmezer

Op. Dr. Meral Sönmezer

meralsonmezer@gmail.com

Tüm Yazıları

Gebelik oluşabilmesi için yeterli miktarda spermin vajina içerisine girmesi gerekli olsa da vajina dışına boşalan spermlerin yüzerek vajinadan rahime ve tüplere ulaşıp, yumurtayı döllemesiyle de çok nadir de olsa gebelik oluşması mümkündür. Yani siz vajinismus problemi yaşarken aynı zamanda anne olabilirsiniz. Başka bir deyişle, kızlık zarı bozulmadan da gebe kalınabilir. Fakat gebe kalmak veya çocuk sahibi olmak vajinismus hastalığını çözmez. Bu nedenle vajinismus sorunu yaşayan ve buna rağmen gebe kalan hastalar, vajinismus tedavisini ertelememelidir. Düşük riski, erken doğum riski, kanama gibi gebelik yönünden riskli bir durumu bulunmayan vajinismus hastaları, gebelik dönemlerinde de vajinismus tedavisi görebilmektedir. Tedavi gören hasta böylece normal doğum yapabilecek ve ilişkiye girebilecek duruma gelir, aynı zamanda özgüven kazanır.

Haberin Devamı

Vajinismus hastalığının; hafif, orta, ortanın üstü, ileri düzey ve vücutsal tepkilerin verildiği en ağır düzeyi olmak üzere beş derecesi bulunmakta ve hangi düzeyde olduğu kadından kadına değişmektedir.  Birinci derecedeki hastalarda cinsel birleşme görülebilmekle beraber vajinal kasılmalar cinsel birleşmede ağrıya neden olur. Cinsel birleşme yaşanabildiği için bu grup hasta gebe kalabilir. 2. derece vajinismus hastası kısıtlı bir cinsel ilişki yaşayabilir. 3 ve 4. derecedeki vajinismus hastaları cinsel ilişki sırasında pelvik kaslarını şiddetli bir şekilde kasarak cinsel birleşmeye izin vermezler. Bu hastalarda da nadir olmakla birlikte gebelik görülme ihtimali bulunmaktadır. 5. derecede vajinismusu olan hastalarda cinsel birleşmeyi düşünmek bile korkuya, endişeye ve kasılmalara neden olduğundan genellikle gebelik oluşmaz.

Peki, vajinismus hastası nasıl gebe kalabilir?

-Erkeğin vulvaya yani kadının dış genital bölgesine boşalması sonucu meni içindeki spermler yüzerek tüplere ulaşabilir, böylece gebelik gerçekleşebilir.

-Vajinismus düzeyine göre gerçekleşebilecek olan penisin uç kısmının vajina girişindeyken boşalması durumunda spermlerin bir miktarı vajina içerisine atılabilir ve yumurtlama döneminde yumurtalıklardan atılmış bir yumurtayı dölleyip gebeliği başlatabilir.

Haberin Devamı

-Yarım ilişki sonucu yani penisin uç kısmının vajinaya girebilmesi durumunda gerçekleşen boşalma sonucu gebe kalınabilir.

Diğer taraftan vajinismus sorunu olan fakat çocuk sahibi olmak isteyen bazı kadınlar tüp bebek veya aşılama tedavileri ile çocuk sahibi olma yoluna gitmektedir. Bu tedaviler çok daha uzun süren ve maliyet açısından da yüksek olan süreçlerdir. Aynı zamanda tedavi sırasında kullanılan ilaçların yan etkileri bulunmaktadır. Vajinismus tedavisi ise oldukça kısa süren, ağrısız, acısız ve yıpratmayan bir süreçtir. Öte yandan vajinismus sorunu tedavi edilmediği sürece cinsel ilişkiye girme problemi devam edecek ve çiftler ikinci bir çocuk istediklerinde tekrar bu tedavi aşamalarından geçmek zorunda kalacaklardır. Vajinismus her ne kadar gebe kalmaya engel bir durum olsa da, bir kısırlık (infertilite) problemi değildir. Vajinismusun öncelikle cinsel bir sorun olduğu unutulmamalı ve çocuk tedavisinden önce mutlaka vajinismus sorununu çözmeye yönelik tedaviler uygulanmalıdır. Vajinismus, şiddeti ne olursa olsun %100 tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu nedenle kısa sürede çözülebilecek olan vajinismus sorununu, yıllarca taşımak yerine en kısa sürede, cinsel terapi eğitimi olan bir kadın doğum uzmanına başvurarak yardım alınmalıdır.

Haberin Devamı

 

Op. Dr. Meral Sönmezer

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

https://drmeralsonmezer.com/

https://www.instagram.com/drmeralsonmezer/

https://www.facebook.com/drmeralsonmezer

https://www.youtube.com/channel/UCkAAynPhrUuR3R17atqC8sw