Sağlık Opioid Nedir, Ne İşe Yarar? Opioid Bağımlılığı Nedir, Nasıl Engellenir?

Opioid Nedir, Ne İşe Yarar? Opioid Bağımlılığı Nedir, Nasıl Engellenir?

06.03.2021 - 15:53 | Son Güncellenme:

Opioid bazı ilaçların içerisinde bulunan bir maddedir. Bu maddenin aşırı kullanımı insanlarda bağımlılık problemlerine sebep olabilmektedir. Opioid nedir, ne işe yarar? Opioid bağımlılığı nedir, nasıl engellenir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Opioid Nedir, Ne İşe Yarar Opioid Bağımlılığı Nedir, Nasıl Engellenir


Özellikle ağrı kesicilerin bazılarında opioid isimli etken madde bulunmaktadır. Bu madde ABD'de yapılan bir araştırmaya göre her 5 kişiden birinde bağımlılık yapmaktadır. Oldukça tehlikeli olan bu madde bağımlılığı sebebi ile insanlar opioid maddesini merak etmeye başlamışlardır.

Opioid Nedir, Ne İşe Yarar?

Opioid maddesine halk arasında afyon ismi verilmiştir. Bu madde vücuda alındığı zaman morfin benzeri bir etki göstermesi ile de bilinmektedir. Özellikle analjezi alanında kullanımı oldukça yaygındır. Opioid maddesi vücuda alımının ardından gastrointestinal sistem ile merkezi sinir sistemine bağlanarak bu şekilde etki göstermektedir. Bu durumda vücutta bazı istenen durumların yanında istenmeyen durumlar da meydana gelebilmektedir.

Opioid isimli etken madde haşhaş isimli bitkiden üretilmektedir. Bu madde ağrı kesici etkisi olması sebebi ile bu amaçla kullanılmaktadır. Ancak bunun yanında kişilerde mutluluk, gevşeme keyif gibi durumlarda oluşturmaktadır.

Opioid Bağımlılığı Nedir, Nasıl Engellenir?

Dünya üzerinde 20'den fazla opioid çeşidi kullanımı bulunur. Bu madde gelişmiş ülkelerde farklı amaçlar ile keyif verici madde olarak da kullanılmaktadır. Bu sebeple de en fazla bağımlılık yapan madde olma özelliği de bulunmaktadır.

Opioid isimli maddeye bağımlılık en fazla tıbbi amaçlı kullanan kişilerde, ilaca ulaşımı oldukça kolay olan sağlık personellerinde görülmektedir. Opioid bağımlılığı günümüzde biyopsikososyal bozukluk şeklinde ifade edilmektedir.

Opioid bağımlısı olan kişilerde göz bebeği daralması en sık görülen bulgular arasında yer almaktadır. Opioid maddesinin çok fazla dozda alınması ile birlikte solunum yolu baskılanması sebebi ile buna bağlı ölümlerin gerçekleşmesi gözlemlenebilmektedir.

Opioid Bağımlılığı İçin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Haberin Devamı

● Öncelikli olarak kişilerin tedaviye uygun olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir.
● Bu işlemden sonra bir tedavi programı oluşturulmalıdır.
● Psikososyal tedavi amacı ile de bir plan yapılması gerekmektedir.
● Kişiler için seçilen tedavi yöntemlerine kontraendikasyon olmamasından emin olunması gerekir.
● Hastalardan tam bir hikaye istenir.
● Fiziki muayene ile mental sağlığın yerinde olup olmadığı ile alakalı olarak muayene yapılır.
Opioid bağımlılığının giderilmesi için hızlıca naloxone ilaçların başlanması gerekmektedir. Bunun yanında kişilerin damar yolu ile hava yolunun sürekli olarak açık olması da oldukça önemlidir. Kalp sağlığının desteklenmesi ve damar yolu ile gerekli takviyelerin verilmesi gerekmektedir.

Hastalarda tedavinin tam teşekküllü bir hastanede başlanması ve hastanenin yoğun bakım bölümünün de bulunması oldukça önemlidir.

Yazarlar