Salon Penceresiz odalar için yaratıcı fikirler

Penceresiz odalar için yaratıcı fikirler

27.03.2017 - 16:21 | Son Güncellenme:

Evinizdeki penceresiz odalar için aydınlatıcı ferah bir hava katacak fikirler vermemize ne dersiniz? İşte hepsi birbirinden yaratıcı fikirler...

Penceresiz odalar için yaratıcı fikirler

Pencereler her ne kadar bir yaşam alanı için en gerekli mimari unsurlardan biri olsa da maalesef her evin her odasında mutlaka bir pencere olmuyor çünkü özellikle apartman dairelerinde birtakım mimari koşullar nedeniyle bazı odalar penceresiz projelendirilmek zorunda kalıyorlar.

Tabii özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde apartman boşluğa bakan ve bu sebeple havalandırma ve aydınlatma açısından da ihtiyacımız olan işlevi yeterli derecede sağlayamayan pencereli odalar da bir hayli yaygın. Bir yaşam alanında pencerelerin iki temel ve elzem işlevleri vardır:

Bunlardan birincisi yaşam alanının gün ışığında aydınlanması, ikincisi ise sağlıklı bir oda için mutlaka gerekli olan havalandırma. Peki penceresiz odalarda bu iki işlevi nasıl yerine getirebiliriz? İşte penceresi olmadığı için atıl durumda kalan ve kullanılamayan odalar için farklı havalandırma ve aydınlatma çözümleri...

Haberin Devamı

1. Penceresiz mutfaklarda iyi bir aspiratör şart
(Arquitetura 8 / homify.com.tr)

Özellikle büyük şehirlerin merkezinde yer alan semtlerde konumlanan apartman dairelerinde penceresiz küçük mutfaklar oldukça yaygın oluyor. Bu tarz küçük mutfaklar oturma alanı, yemek alanı gibi sosyal alanlara sahip olmadıkları ve yalnızca yemek pişirme ve hazırlama odası olarak işlev gördükleri için mimari olarak mecburen penceresiz kalacak olan odanın mutfak olarak değerlendirilmesi de bir açıdan daha ideal. Ancak mutfaklarda yemek pişirildiği için havalandırmanın iyi olması bir o kadar da önemli. Bu yüzden de penceresi olmayan mutfak alanlarında daha sağlıklı ve ferah bir atmosfer için mutlaka kaliteli, havalandırma ve çekiş gücü yüksek ve geniş bir aspiratöre yatırım yapmak gerekiyor.

Haberin Devamı

Penceresiz odalar için yaratıcı fikirler


2. Yatak odasında klima
(Majo Arquitetura De Interiores / homify.com.tr)

Klimalar yalnızca havayı ısıtmak ya da soğutmak için çok pratik ve cazip birer makine değil, aynı zamanda hava temizleyen yapılarıyla da penceresiz odalarda sağlıklı atmosferler oluşturan aletler. Eğer yatak odası olarak değerlendirebileceğiniz ama penceresi olmadığı için atıl bir depolama alanı olarak öylece duran bir odanız varsa, yeni nesil teknoloji ile hava temizleyen sağlıklı ve anti-alerjik klimalarla bu odayı yaşam alanlarınızın arasına katabilirsiniz.

Penceresiz odalar için yaratıcı fikirler

3. Sosyal yaşam alanlarında hava temizleyen bitkiler
(Muebles Capsir / homify.com.tr)

Ev ağaçları ve yeşil saksı bitkileri evleriniz için yalnızca şık ve güzel birer aksesuar değil aynı zamanda sonsuz bir doğallık ve sağlık kaynağı! Penceresiz odalarda da tabii ki hava temizleme kapasitesi yüksek olan ev ağaçları kullanmak mükemmel dekorasyon fikirlerinden biri. Tabii ki geceleri içinde bulunduğunuz yaşam alanlarınızda ve yatak odalarınızda sağlık açısından böyle bitkiler kullanmanızı önermiyoruz.

Penceresiz odalar için yaratıcı fikirler

4. Daha az mobilya kullanın
(Big Blu Furniture / homify.com.tr)

Havasız alanları daha ferah bir hale getirmenin yolu da pencereden olmasa da kapıdan gelen hava akışının düzenli ve akıcı olmasını sağlamaktır. Bunun için de penceresi olmayan yaşam alanlarınızı olabildiğince minimal bir tarzda dizayn etmeli ve mobilya fazlalığından kaçınmalısınız. Unutmayın ki daha az eşya demek daha ferah bir yaşam alanı demektir.

Haberin Devamı

Penceresiz odalar için yaratıcı fikirler

5. Aromatik mumlar ve yağlar
(Bougies La Française / homify.com.tr)

Havadar olmayan mekanlar için mükemmel bir ipucu verelim: Güzel kokular her zaman daha sağlıklı ve yumuşak bir havanın evinize hakim olmasını sağlar. Aromatik mumlar ve yağlar da bu açıdan oldukça büyük bir önem taşıyor. Stresi azaltan, huzur veren, dinlendirici, havayı yumuşatan aromatik mumlar penceresiz yaşam alanlarını ferahlatmak için harika bir çözüm. Üstelik çok da ekonomik. Aromatik yağlar da kaynatılmış suyun içine birkaç damla damlatılarak odada yüksek bir yere konulduğunda içinde bulunduğu yaşam alanının havasını temizlemeye yardımcı oluyor.

Penceresiz odalar için yaratıcı fikirler

Daha fazla fotoğraf ve seçenek için:

Yazarlar