Sağlık Peptik Ülser Nedir Belirtileri Nelerdir? Peptik Ülser Tedavisi Nasıl Yapılır?

Peptik Ülser Nedir Belirtileri Nelerdir? Peptik Ülser Tedavisi Nasıl Yapılır?

12.02.2021 - 16:44 | Son Güncellenme:

Midenin iç yüzeyinde ve ince bağırsağın üst kısmında çeşitli nedenlerden dolayı gelişen açık yaralar peptik ülser olarak ortaya çıkmaktadır. Ülserlerin en yaygın belirtileri mide ağrıları olup bu tarz şikayetlerin gözlenmesi durumunda vakit kaybetmeden uzman bir hekime müracaat edilmelidir. Toplumun ortalama 'unun yaşantılarının belli bir döneminde peptik ülser hastalığı geçirdiği bilinmektedir. Peki peptik ülser nedir belirtileri nelerdir? Peptik ülser tedavisi nasıl yapılır? Tüm detaylarıyla derledik. 

Peptik Ülser Nedir Belirtileri Nelerdir Peptik Ülser Tedavisi Nasıl Yapılır

Erkeklerde kadınlara nazaran iki kat daha fazla sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Mide ve duodenumda rastlanan ülserlere genel olarak tıbben peptik ülser adı verilmektedir. Her insanda mide asidinin üretimi ve miktarı farklılık arz eder. Bazı insanlarda aşırı üretim gerçekleşebilmektedir. Ülserler, mide veya onikiparmak bağırsağının (duodenum) sindirim sıvıları ve mide asidi gibi tahriş edici vücut sıvıları tarafından tahrip edilmesi ve doku kaybının oluşması neticesinde ortaya çıkan ve tedavi edilmesi önem arz eden bir hastalıktır. 

Haberin Devamı

Peptik Ülser Nedir? 

Sindirim sisteminde yemek borusu, mide ile oniki parmak bağırsağının iç yüzünü döşeyen ve mukoza olarak isimlendirilen tabakanın; mide asidi, sindirim enzimleri ya da ilaçlar ile hasar alması neticesinde meydana gelen derin yaralar peptik ülserdir. Ülserler sindirim sistemi hastalıkları içerisinde en fazla görülen rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Toplumda bazen çok önemsenmemekte ise de dikkate alınması gereken bir hastalıktır. Kendiliğinden tedavisi olmadığı için vakit kaybetmeden dahiliye alanında uzman bir doktoruna başvurulmalıdır. İleride büyük sorunlar yaratması önlenmelidir. 

 Peptik Ülser Belirtileri Nelerdir? 

 Peptik ülserin belirtileri şöyle sıralanabilir: 

 - Mide yanma ve ağrı 

Haberin Devamı

 - Midede kazınma ve kemirilme hissi  

 - Hazımsızlık sorunu

 - Gece uykudan uyandıracak şiddette ağrı duyma

 - Bulantı

 - Kusma 

 - İştahsızlık

 - Kilo kaybı

 - Şişkinlik ve gaz sıkıntısı

 - Sık acıkma hali 

 - Yemek yedikten sonra oluşan mide ağrısı 

Ülser, hafif belirtiler gösterdiği zaman tedavi edilmediği zaman ciddi belirtileri de beraberinde getirerek ilerleyebilen bir rahatsızlıktır. İleri safhalarında kanama, delinme gibi ciddi neticeler oluşabilmektedir. Bu durumda acil bir müdahale şarttır. Bazı ülser hastalarında hiçbir ön semptom olmadan kanama ya da delinme ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Bu nedenle ülserde erken teşhis ve tedavi oldukça mühimdir. Belirtiler fark edilir edilmez gecikmeden uzman bir doktora başvurulmalıdır. 

Peptik Ülser Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Klinik, laboratuvar ve görüntüleme yöntemleri ile doğru bir şekilde ülser tanısı konulduktan sonra helicobakter pylorimide asidini baskılayan ilaçlar tercihen kullanılır. Bakterilerinin hala mevcut olması durumunda enfeksiyona yönelik antibiyotik tedavisi uygulanır. Ülser ilaçları ile mide asidinin azaltılarak kişinin şikayetlerinin azaltılması ilk olarak hedeflenir.

Mide asidinin ülser üzerindeki etkisini ortadan kaldırmak iyileşmeyi tetiklemektedir. İlaç tedavisi dışında tercih edilen bir başka yöntem asit ve pepsin salgısını önlemek amacıyla sinirleri uyaran vagus sinirinin kesilmesidir. Fakat kesilme yineleme riskini yok etmez. Bazı ülser vakalarında ciddi komplikasyonlara bağlı cerrahi operasyonlar gerekebilir.

Yazarlar