Hamilelik Döneminde Görülen Kanser Türleri Nelerdir?

Hamilelik dömemi içerisinde, anne adayında en fazla rastlanan kanserler sırası ile;

  • Serviks (rahim ağzı) kanseri
  • Meme kanseri
  • Lösemi-lenfoma
  • Melanom
  • Over (yumurtalık) kanseri

Hamilelik Döneminde Rahim Ağzı Kanseri

Anne adaylarında en sık rastlanan kanser çeşididir. Anne adaylarının yaklaşık 2000 tanesinden birinde görülür.

Hamileliğin, rahim ağzı kanserleri açısından olumsuz etkileri de bulunur. Ancak rahim ağzı kanserleri, genellikle HPV enfeksiyonları ile alakalı olarak meydana geldiği düşünülmektedir. Bu sebepten dolayı, HPV taşıyıcılığı olan anne adaylarının, düzenli olarak PAP smear testlerini yaptırmaları oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

Bununla beraber rahim ağzı kanserlerinin görülme sebepleri arasında,

sık partner değiştirmek,

ilk cinsel ilişkinin çok erken yaşlarda yaşanması,

sigara kullanımı,

doğum kontrol hap kullanımı,

fazla sayıda çocuk doğurmak

immün sistemin zayıflaması

bulunmaktadır. Hamilelik döneminin ilk 3 ayı içerisinde anne adayına yapılan PAP smear tarama testinin bebek açısından hiçbir zararı bulunmaz. Aynı zamanda olası bir kanser öncüsü lezyonun saptanması açısından da oldukça önemli olarak görülür.

Hamilelik Döneminde Yumurtalık Kanseri

dönemi içerisinde anne adaylarında rastlanan yumurtalık kanseri, yaklaşık 5000 anne adayında bir görülen bir kanser türüdür

Hamilelik döneminde meme kanseri

Hamilelik dönemi içerisinde, anne adayında en sık rastlanan bir diğer kanser çeşididir. Yaklaşık olarak 3000 hamilelikte bir görülmektedir. Fazla doğum yapan ve emzirme dönemi uzun olan annelerde, meme kanserine rastlama olasılığı daha azdır.

Her kadın hayatının belli başlı dönemlerinde, dışarıdan (ekzojen) ve içeriden (endojen) değişik hormonal etkilerin içerisine girmektedir. Alınan hormonların meme dokusu üzerine çok sayıda etki edebilir. Anne adaylarının hamilelik ve emzirme dönemi içerisinde meydana gelen hormonal değişimler de, meme dokusu üzerinde değişik etkilere sahiptir.

Hamilelik Döneminde Kanser Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelik döneminde anne adaylarında tespit edilen kanserlerin tedavileri, kanserin saptanmış olduğu hamilelik haftası, annenin hamileliğinin devamını isteyip istememesi, kanserin hangi evrede bulunduğu gibi pek çok etkene göre ve kişiden kişiye farklı olarak planlanmaktadır.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu