Sağlık Protez Nedir? Hangi Durumlarda Protez Kullanılır?

Protez Nedir? Hangi Durumlarda Protez Kullanılır?

29.03.2021 - 12:56 | Son Güncellenme:

Protez, insan vücudundaki eksik bölgelerin taklit edilerek eksik organın yerine takılmasına verilen isimdir. Kişilerde meydana gelen yaralanma, iltihap, kangren, tümör gibi organlarda hasar oluşması durumunda bu organlar alınarak yerine protez takılmaktadır. Protez nedir? Hangi durumlarda protez kullanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Protez Nedir Hangi Durumlarda Protez Kullanılır

 Protez isimleri uygulandıkları bölgeye uygun çeşitli isimler almaktadır. Diş protezi, bacak protezi, kol protezi, çene ve yüz protezi, saç protezi gibi farklı bölgelere uygulanan farklı protez çeşitleri vardır.

Haberin Devamı

 Protez Nedir?

 Protezler vücutta çeşitli organların yerini almaktadır. Ancak uygulandığı bölgedeki organın tam olarak işlevini yerine getiremezler. Sadece çok az bir şekilde işlevsel olarak insanlara yardımcı olmaktadır. Yine de protezler insanların psikolojilerinin yükselmesini sağlamaktadır. 

 Protezler farklı maddelerden üretilebilir. Vinil, kauçuk, akrilik, titanyum, porselen, altın, titanyum bu maddelerden bazılarıdır. Organ hasarı bölgesinde mekanik tutuculuk bulunuyorsa protezler bu bölgeye mekanik tutuculukla takılabilir. Fakat böyle bir şey mümkün değilse kıskaç, kanca, sap, klemp, kroşe gibi farklı elemanlar yardımı ile protezler vücuda tutturulabilir. Bunun yanında bazı yapıştırıcılar ile de bu işlem gerçekleşmektedir.

Haberin Devamı

 Hangi Durumlarda Protez Kullanılır?

 Protezler özellikle dişlerin yerine sıklıkla kullanılmaktadır. Ağız içerisinde eksik diş bulunması durumunda ağıza takılıp çıkarılabilen protez dişler yapılabilmektedir. Günümüzde diş hekimleri tarafından yapılan protez dişler daha doğal bir görünüme sahiptir.

 İki çeşit protez vardır. Bunlar tam protezler ve bölümlü protezlerdir. Diş hekimleri dişlerin yapısına göre en uygun protezi seçmektedir.

 Tam protez, diş etine yerleştirilmektedir. Burada diş eti rengine benzeyen bir akrilik de kullanılmaktadır. Üst protezlerde, protezin üst bölgesi damağı da kaplayacak şekilde yerleştirilmektedir. Alt protez bölümlerde dilin kolay bir şekilde oynaması için at nalı görünümünde üretilmektedir. 

 Protez üretilmeden önce hastanın ağız kısmından bir model oluşturulmaktadır. Protezin üretiminin ardından ağız içerisine uygulaması yapılmaktadır. 

 

Yazarlar