Sağlık Psikodrama Nedir, Nasıl Uygulanır? Psikodrama Ne İşe Yarar, Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Psikodrama Nedir, Nasıl Uygulanır? Psikodrama Ne İşe Yarar, Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

03.04.2021 - 17:41 | Son Güncellenme:

Son zamanlarda depresyon, stres ya da travma gibi insanların yaşadığı olaylara farklı açıdan bakmalarını sağlayan bir tedavi yöntemi geliştirildi. Empati kurma yetisi ve aynı şeyleri yaşayan kişilerin bir grup halinde sorunun üstesinden gelmesi için “Psikodrama” tedavileri etki gösteriyor. Peki, Psikodrama nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Psikodrama Nedir, Nasıl Uygulanır Psikodrama Ne İşe Yarar, Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır

 Psikodrama, insanların yaşamlarından, hayallerinden ya da fantezilerinden sahneleri "ifade edilmemiş duyguları ifade etme, yeni anlayışlar kazanma ve daha tatmin edici uygulama çabasıyla canlandırdığı derin bir eylem yöntemidir.

Haberin Devamı

 Psikodrama Nedir?

 Psikodrama'yı tanımlamanın bir başka yolu da iki temel kelimeye bakmaktır. "Psycho", Yunanca kök ruhundan nefes, ruh, ruh ve akıl anlamına gelir. İngiliz dilinde "psiko", "zihin" anlamına gelir. Psiko-mantıksal ve psiko-analiz iki kelimenin birleşiminden oluşmaktadır. "Drama" ise bir hikaye, oyun, film, televizyon veya radyo programı anlamlarıyla nitelendirilir. Öyleyse bir araya getirildiğinde, bir psiko-drama tam anlamıyla bir "zihin ve ruh draması" olarak tanımlanır.

 Psikodrama çoğunlukla, grup üyelerinin tek bir kişinin hayatındaki bir olayın yeniden canlandırılmasına katıldığı gruplar halinde yürütülür. Geleneksel bir psikodrama, bu sırayla ısınma, eylem ve paylaşım olmak üzere üç bölümden oluşur. Bu nedenle, bir psikodrama seansı, grup üyelerinin kişisel veya grup sorunları hakkında düşünmesi ve ısınmasıdır. Aksiyon aşaması tamamlandıktan sonra, grup üyeleri kendi hikayelerinin kahramanın hikayesine nasıl benzediğini başkahramanla paylaşırlar.

Haberin Devamı

 Psikodrama Ne İşe Yarar, Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

 Psikodrama, hastaların içgörü kazanmalarına ve iyileşmelerine katkı sağlarken, depresyona neden olan faktörlerle ilgili bir formülasyon sağlar. Psikodrama grup psikoterapisi uygulamaları ile hastalar, grup çalışmasının tedavi edici faktörlerinden ve psikodramanın kendine özgü teknik ve müdahalelerinden faydalanabilirler. Bu çalışmada amaç, antidepresan kullanan depresyon hastalarında psikodrama psikoterapi uygulama sürecini özetlemek ve iyileşmeye katkı sağlayacağı düşünülen noktaları tartışmaktır.

 Çalışmaya hafif-orta düzeyde depresyonu olan toplam 15 hasta katılmış ve 9 hasta grup sürecini tamamlamıştır. Hastalara ilaç tedavilerinin yanı sıra haftada 3 saat olmak üzere toplam 16 seans grup psikoterapi ve psikodrama çalışmaları uygulandı. Depresyonun şiddeti Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği ile değerlendirildi. İlk seansta hastaların grup terapisinden beklentileri sorulmuş ve kaydedilen cevaplar kullanılarak ortak bir liste hazırlanmıştır. Son oturumda bu beklentilerin karşılanıp karşılanmadığı değerlendirildi.

Haberin Devamı

 Tedavi sonunda hastaların öfke kontrolünün arttığı, korkularının ve sinirliliklerinin azaldığı belirlendi. Gruptan destek aldıklarını ve kendilerini daha iyi anladıklarını dile getirdiler. Psikodrama, depresyon oluşumunda hangi faktörlerin rol oynadığını anlamaya ve hasta tarafından fark edilen bu faktörlerin değişmesine katkı sağlamıştır.

Yazarlar