Sağlık Psikotik Bozukluk Nedir? Psikotik Bozukluklar Nelerdir, Belirtileri Nelerdir?

Psikotik Bozukluk Nedir? Psikotik Bozukluklar Nelerdir, Belirtileri Nelerdir?

05.03.2021 - 14:20 | Son Güncellenme:

Psikotik bozukluk, kişinin gerçeklik algısının tamamen değiştiği psikolojik rahatsızlıkları tanımlamak için kullanılan genel bir kavramdır. Başta şizofreni olmak üzere birçok rahatsızlık ''psikotik'' olarak tanımlanır. Davranış bozukluklarını tetikleyen unsurlar ve hastalığın belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Psikotik bozukluk nedir ve nasıl tedavi edilir? Merak eden okurlar için ayrıntılı bir şekilde derledik.

Psikotik Bozukluk Nedir Psikotik Bozukluklar Nelerdir, Belirtileri Nelerdir

Psikotik bozuklukların ortaya çıkmasındaki en büyük etken genetik yatkınlıktır. Bu tür duygu durum bozukluklarının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte birçoğunun kalıtsal olduğu öngörülmektedir.

Psikotik Bozukluk Nedir?

Merkezi sinir sisteminin zarar görmesiyle oluşan rahatsızlıklara psikotik bozukluk adı verilir. Kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyen psikozda sadece ruhani değil fiziksel değişimler de yaşanır. Hasta dış dünyaya karşı ilgisini yitirir. Zihninde yarattığı kişilerle arkadaşlık kurarken, ailesinden ve en yakın arkadaşlarından bile uzaklaşabilir.

Psikotik Bozukluklar Nelerdir?

1- Şizofreni:

En sık görülen psikotik bozukluklardan biridir. Sürekli endişeli olan hastalar, çevresine karşı yabancılaşır. Birçoğu saatler boyunca tek bir noktaya kilitlenip kalabilir. Günümüzde şizofreninin tedavisi yoktur. Ancak alternatif tedavi yöntemleri ve terapilerle hastalığın ilerlemesi durdurulabilir.

2- Davranış Bozuklukları:

Dengesiz ruh hali ve davranış bozuklukları da psikotik olarak tanımlanır. Kişi hiçbir neden yokken üzülebilir ya da üzgünken birdenbire mutlu bir ruh haline bürünebilir.

3- Anlayış Yetersizliği:

Hasta gördüğü halüsinasyonların tamamının gerçek olduğunu düşünür. Etrafındaki kişileri, kendisinin gördüğü şeyleri görmemekle suçlar. Bunun nedeni de anlayış yetersizliğidir.

Psikotik Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

1- İletişim sorunları:

Hastaların neredeyse tamamı çevresindeki insanlarla iletişim kurmakta güçlük çeker. Belirtileri gösteren kişiler, gördüğü sanrıları gerçek zanneder. Gerçek olarak algıladığı birçok şey ise zihnin uydurduğu görüntülerdir. Tüm bunların sonucunda hasta, toplumdan izole bir şekilde yaşamaya başlar. Kendi içine kapanır ve iletişim kurma becerisi günden güne azalır.

2- Paranoya:

Hezeyan adıyla da bilinen paranoya yaygın görülen psikotik belirtiler arasında yer alır. Kişi sürekli takip edildiğini, birileri tarafından arandığını ve hayatının tehlikeli olduğunu düşünebilir. Paranoyanın bir türü olan hipokondriyak yani hastalık hastalığının görülme oranı ise %40'dır.

Kendisine hipokondriyak teşhisi konmuş kişiler küçük bir öksürüğü bile ölümcül bir hastalığın belirtisi zannedebilir. Mikroplara ve bakterilere karşı aşırı hassas olan kişiler, hastalanmamak için evden çıkmaz ve kimseyle görüşmez.

3- Diğer Belirtiler:

Hasta dış dünyadan uzaklaştıkça temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta güçlük çeker. Çok az yemek yer. Günün çoğunu odasında ve yatakta geçirir. İştahsızlık sonucu birçok hastada ani kilo kayıpları gözlemlenir.

 

Yazarlar