Sağlık Pulmoner Hipertansiyon Nedir? Tanı Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Pulmoner Hipertansiyon Nedir? Tanı Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

06.03.2021 - 16:02 | Son Güncellenme:

Pulmoner hipertansiyon hastalığı, vücuttaki kanın oksijenlenmesi amacı ile kalpten akciğerlere taşıyan damarlarda kan basıncının artması ile oluşan durumdur. Bu hastalık ciddiye alınması gereken ve insanların yaşam kalitelerini oldukça düşüren bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Pulmoner hipertansiyon nedir? Tanı ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Pulmoner Hipertansiyon Nedir Tanı Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Akciğerde bulunan damarlar ile kalbin sağ tarafındaki odacıkları etkileyen bir tansiyon türü olması ile bilinmektedir. Akciğerdeki damarlarda basıncın artması ile birlikte pulmoner hipertansiyon meydana gelmektedir.

Pulmoner Hipertansiyon Nedir?

Kalp ile akciğer arasında kapalı bir devre sisteminin bulunduğunu söylemek mümkündür. Vücutta dolaşımı bitmiş olan kan oksijen bakımından yetersiz bir hale gelmektedir. Bu kan tekrar oksijenlenmesi amacı ile kalbin sağ kulakçığına dolar.

Buradan akciğerlere gönderilmek amacı ile sağ karıncığa inmektedir. Pulmoner hipertansiyon durumunda akciğere giden kılcal damarlar ile birlikte arteriyollerde daralma görülmektedir. Bu sebeple de kalpteki kanın akciğerlere iletilmesinde zorluklar yaşanmaktadır. Bu da damarlardaki kan basıncının artmasına sebebiyet vermektedir.

Basıncın artması sebebi ile kalbin sağ odacıkları akciğere kanı pompalamak için daha fazla efor sarf etmeye başlar. Bu durum kalbin yorulmasına ve işlevini yitirmesine sebep olabilmektedir. Pulmoner hipertansiyonun çeşitli nedenleri olabilmektedir. Bu sebeple öncelikle nedenin belirlenmesi sonrasında ise tedaviye başlanması gerekmektedir.

Pulmoner Hipertansiyon Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Pulmoner hipertansiyon durumunda kalpten akciğerlere giden damarlarda sertleşme ve yapısal bozulma görülmektedir. Bu damarlar elastikiyetini kaybettikleri için kanın pompalanması zorlaşmaktadır. Bu durum damarlarda basıncın artmasına neden olmaktadır.

Pulmoner hipertansiyon durumu her yaştan kişide görülebilir. Ancak bazı kişiler bu konuda daha çok risk altındadır. En fazla pulmoner hipertansiyon görülen kişiler şu şekildedir;

Haberin Devamı

● Orak hücre hastalığı bulunan kişiler
● Kronik olarak obstrüktif akciğer rahatsızlığı bulunan kişiler
● Sebebi tam olarak bilinmeyen vücudun çeşitli yerlerinde iltihaplanmaların olduğu sarkoidoz hastalığının akciğerleri etkilediği durumlar
● Ailede pulmoner hipertansiyon olan kişilerin bulunması
● Akciğer damarlarına pıhtı yerleşmesi bu sebeple de damarların tıkanması ve daralması
● Obeziteye bağlı olarak meydana gelen uyku apnesi
● Akciğer dokularının zamanlar sertleşmesine bağlı olarak buradaki damarlarda da sertleşmelerin meydana gelmesi
● Kadınlarda erkeklere oranla çok daha fazla pulmoner hipertansiyon görülmektedir.
Pulmoner hipertansiyon durumunun tedavisinde öncelikle hastalığın sebebinin araştırılarak bu durumun tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavide akciğerlerde bulunan damarların genişletilmesi amacı ile çeşitli ilaçlar da kullanılabilmektedir. Bazı hastalarda oksijen tedavisine de ihtiyaç olabilmektedir.

Doktor tarafından önerilen çeşitli egzersizler de hastalığın ilerlemesinin önüne geçmektedir. Tedavinin yetersiz kalınması durumunda ise akciğer ya da kalp nakli düşünülebilmektedir.

 

 

Yazarlar