Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

info@rahimfilmi.com

Tüm Yazıları

Rahim filmi yani HSG, geliştirilen cihaz ve teknikler sayesinde ağrısız, daha doğru sonuçlar veren ve radyasyon miktarı düşük bir inceleme haline geldi. Yeni cihaz ve teknikler kullanıldığı takdirde yan etki ve komplikasyon riski de oldukça azdır. Ağrısız rahim filmi çekilebilmesi için uygun donanım ve malzemeye sahip tecrübeli bir ekip gerekmektedir.

Rahim filmi neden gereklidir?

Rahim filmi incelemesi, genellikle rahim tüplerinin açık olup olmadığını, rahim boşluğunda embriyonun tutunup gelişmesine engel bir durumun bulunup bulunmadığını anlayabilmek için yapılır. Gebe kalamayan kadınlara, sperm ve yumurtanın buluşmasına engel olabilecek bir durumun olup olmadığının değerlendirilmesini sağlar.

Haberin Devamı

Ağrısız rahim filmi nasıl çekilir?

Ağrısız rahim filminde ilk adım muayene spekulumu takılmasıdır. Bu işlemin ardından rahim ağzı görülmekte ve daha sonra rahim ağzına mikrop öldürücü bir solüsyon sürülmektedir. Bu adımların ardından ise rahim ağzı kanalına ince bir kateter yerleştirilir ve röntgen filminde görülmesi için özel bir sıvı içeriye gönderilir. Gönderilen ilacın, rahim ve tüpler içerisine ilerleyişi izlenir ve uygun zamanda röntgen filmleri çekilir. Standart işlem sırasında tüplerden ilaç geçmeyecek olursa, uygun durumlarda, ince özel bir kateterle angiografi yapar gibi doğrudan doğruya tüpün içine ilaç vererek “selektif salpingografi” adı verilen tüp açma işlemi yapılır.

Rahim filminde kullanılan ilaç can yakar mı?

Rahim filmi işleminde kullanılan ilaç (kontrast madde), içerisinde erimiş iyot tuzu bulunan sudur. Can yakıcı bir madde değildir. İçeri verilen bu ilacın bir kısmı inceleme bitince dışarı boşalır. Vücut içinde kalan kısmı ise birkaç saat içinde hemen hemen tamamen idrar yoluyla vücuttan atılır. İşlem genellikle birkaç dakika sürmektedir. Rahim filmi işleminden sonra hiçbir kısıtlama yoktur, hasta normal yaşantısına devam edebilir.

Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

www.rahimfilmi.com

www.cevatbayrak.com