Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

info@rahimfilmi.com

Tüm Yazıları

Tüplerin değerlendirilmesi için gereklidir

Düzenli, korunmasız ilişki olduğu halde 1 sene içinde gebe kalamayan kadında, tüplerin ve rahim boşluğunun durumunu anlayabilmek için rahim filmi (HSG) çekilir. Normal yolla gebe kalabilmek için beklenen 1 senelik süre, 35 yaşın altındaki kadınlar için geçerlidir. Daha ileri yaşlarda bu süre gittikçe kısalır ve 40 yaşından sonra hiç beklemeden rahim filmi çekilmesi tavsiye edilir.  40 Yaşından sonra gebe kalabilmek zorlaşmakta, tüp bebek başarı oranları da hızla düşmektedir. Bu nedenle, gebelik elde edebilmek için, tanı, tıbbi yardım ve tedavi yöntemlerine zaman kaybetmeden başvurulmalıdır.

Haberin Devamı

Tüp bebek öncesi rahim filmi şart

Tüp bebek yapılacak olsa bile rahim filmi çektirmek gerekir. Çünkü tüp bebeğin tutmasını engelleyebilecek bazı tüp problemleri ne ultrasonografide ne de histeroskopide görülemeyebilir, anlaşılamayabilir. Rahim filmi ile tüp bebeğin tutması olasılığını düşüren sorunlar rahatlıkla tespit edilebilir. Embriyo transferinden önce bu problemlerin bertaraf edilmesi, zaman ve para kayıplarının önüne geçer. C kollu röntgen cihazı bulunan, HSG kateterleri kullanılan ve selektif salpingografi (tüp açma işlemi) yapılabilen merkezlerde çekilen rahim filmlerinin doğruluk oranları her türlü yöntemin üzerinde ve diğer yöntemler karşısında görece ucuzdur.

Tüplerin tıkalı olduğunun biliniyor olması tek başına yeterli değildir. Ortalama 12 cm uzunluğundaki tüpün hangi noktasında tıkalı olduğunun bilinmesi önem taşır. Eğer tıkanıklık tüpün ortasında veya rahime uzak yarısında ise tüp bebek başarı oranını düşüren bir durum söz konusu demektir. Doktorunuz tüp bebek tedavisinden önce bu durumu düzeltici ek bir tedavi uygulayacaktır.

Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

www.rahimfilmi.com

www.cevatbayrak.com