Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

info@rahimfilmi.com

Tüm Yazıları

HSG (Rahim Filmi) Nedir?

Rahim tüplerinin açık olup olmadığı, rahim boşluğunda embriyonun tutunup gelişmesine engel olabilecek bir durumun bulunup bulunmadığı ancak HSG ile anlaşılabilmektedir. Uzun yıllardır kullanılan HSG, ilerleyen teknoloji sayesinde uygulaması oldukça kolaylaşmıştır. Kısa sürede rahim filmi çekilmesi artık mümkündür ve komplikasyon riski de azalmıştır.

Rahim ve tüpler normal röntgen filminde görülmezler

Rahim ve tüpler normal röntgen filmlerinde görülmezler. Röntgen filmlerinde görülmesi için rahim ve tüplerin içerisine kontrast madde adı verilen bir sıvı doldurulur. Bu sayede rahim ve tüpler görülebilir hale getirilir. HSG işleminin gerçekleştirilebilmesi için izlenmesi gereken iki adım vardır. Birinci adım rahim boşluğu ve tüp geçitlerinin kontrast madde ile doldurulması, ikinci adım ise uygun pozlarda röntgen filmi çekilmesidir. HSG incelemesi analog ya da dijital olan her türlü röntgen cihazıyla yapılabilir.

Haberin Devamı

HSG nasıl çekilmelidir?

Rahim filmini uygun açı ile uygun pozda çekmek önemli bir noktadır. Rahim filmini uygun pozda çekebilmenin iki yolu vardır. Birinci yol rahim ağzına geçirilen çengelli bir alet ile iterek veya çekerek rahme poz verdirmek, ikinci yol ise C kollu röntgen makinesi ile rahme dokunmadan, cihaza uygun açı vermektir. Birinci yol eski tekniktir ve şiddetli ağrıları tetikleyebilir.

HSG incelemesinde 4 ila 6 adet röntgen çekilir. İlk röntgen filmi, kontrast madde uygulanmadan önce, en son çekilen röntgen filmi ise kontrast madde uygulandıktan sonra maddenin karın içerisindeki dağılımını kontrol etmek için çekilir.

HSG çektirmeden önce yapılması gerekenler nelerdir?

-Rahim filmi çektirmeden önce bu işlemi nerede yaptırmak istediğinize karar vermelisiniz.

-Rahim filmi adet kanaması bittikten sonraki birkaç gün içinde çekildiğinden randevu almak için adet kanamanızın başlamasını bekleyiniz.

-İncelemeye gitmeden önce banyo yapmanız hijyen açısından tercih edilir.

-Eğer filminiz narkoz altında çekilmeyecekse aç kalmanıza gerek yoktur.

-İncelemeye giderken eğer varsa eski film ve raporlarınızı yanınızda götürmelisiniz.

Haberin Devamı

-İnceleme öncesinde sağlık geçmişinizi, alerjiniz veya astım hastalığınız olup olmadığını bildiriniz.

 

Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

www.rahimfilmi.com

www.cevatbayrak.com