Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

info@rahimfilmi.com

Tüm Yazıları

Kimler rahim filmine başvurmalı?

Makul bir süre boyunca korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalamayan kadınlara, sperm ve yumurtanın buluşmasına engel olabilecek veya embriyonun rahim içine tutunup gelişmesini olumsuz etkileyebilecek bir durumun bulunup bulunmadığını anlayabilmek için yapılan radyolojik bir tetkiktir.

Rahim filminde hangi durumlar saptanabilir?

-Rahimde doğumsal anomaliler,
-Rahim içerisinde oluşan polipler,
-Rahim içerisine çıkıntı yapan miyomlar,
-Rahim içi yapışıklıklar,
-Rahim duvarı problemleri,
-Tüplerin kapalı olması,
-Tüplerde sıvı birikmesi.

Haberin Devamı

Rahim filmi kolay bir işlem midir?

Rahim filmi çekimi, yeni nesil cihazlar ve geliştirilen yeni teknikler sayesinde kısa sürede, kolay ve ağrısız olarak yapılabilmektedir. Kadında kısırlık nedenlerinin araştırılmasında büyük önem taşımaktadır. Rahim filmi, yeni tekniklerle yapıldığında genellikle ağrısızdır. İşlem öncesinde ağrı kesici kullanmak gerekmez.

Rahim filmi çekimi için uygun zaman nedir?

Rahim filmi adet kanamasının bitmesinden sonraki birkaç gün içinde yapılmalıdır. Hamile olmadığından emin olan kişilerde ise adet kanaması olmayan herhangi bir zaman diliminde yapılabilir.

Rahim filmi öncesi hazırlık gerekir mi?

Rahim filmi çekimi öncesinde banyo yapılması hijyen açısından iyi olur. Çekime giderken varsa eski film ve raporları birlikte götürüp çekimi yapacak doktora göstermek yapılacak işlemi ve teşhisi kolaylaştırır.

Rahim filmi gebelik şansını arttırır mı?

Eğer her şey normal ise, rahim filmi çekimini takip eden 4 ay boyunca gebe kalma olasılığı önceki döneme göre belirgin derecede artmaktadır.

Rahim filmi sonrası ilaç kullanmak gerekir mi?

Rahim filmi sonrasında herkesin koruyucu antibiyotik kullanması gerekliliği konusunda bakış açısına göre değişik görüşler mevcuttur. Rahim filmi ile tüplerinde sorun saptanan kişilerin enfeksiyon riskine karşı koruyucu antibiyotik kullanmaları uygun olur. İşlem sonrasında hastalar günlük hayatlarına geri dönebilirler. İşlem sonrasında 1-2 gün sürebilen lekelenme normaldir.

Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

Haberin Devamı

www.rahimfilmi.com

www.cevatbayrak.com