TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi
Rahim içi araç
Acil Servis / Jinekolog Doç. Dr. Mustafa Bahçeci
Rahim içi araç nedir? Rahim içi araç (kısaca RİA) plastikten yapılmış T şeklinde ucunda ipi olan bir çubuktur. Bu araç rahim içine yerleştirilerek gebeliği önler. Bu işlem muayenehane ortamında yapılabilir. Takıldıktan sonra ancak yine bir doktor tarafından çıkarılabilir.
Gebeliği nasıl önler? RİA yumurtanın spermle (erkek cinsiyet hücresi) birleşmesini engeller. Spermi yumurtanın içine girmekten alıkoyar ve rahim içinde döllenmiş yumurtanın yuvalanmasını önler.
RİA’nın avantajları nelerdir?
Bir kez rahim içine yerleştirildikten sonra sürekli olarak koruyucu etkisini gösterir.
Uzun vadede en ucuz korunma yöntemidir.
Doktor tarafından kolaylıkla ve her an çıkarılabilir.
Takılır takılmaz etkisini göstermeye başlar.
Yan etkileri azdır.
RİA kullanan emzikli kadınlar çocuklarını rahatlıkla emzirebilirler.
Cinsel ilişki sırasında herhangi bir problem yaratmaz.
Dezavantajları nelerdir? İlk yerleştirildiğinde kramplar ve bel ağrısı hissedebilirsiniz. Bazı hanımlar RİA yerleştirildikten sonra birkaç hafta devam eden kanamalarla karşı karşıya kalabilirler. Daha sonra da normalden uzun süren adet kanamaları olabilir. Nadiren takılma sırasında rahim zedelenebilir. Eski tip RİA’lar rahim iltihabı ve kısırlığa sebep olurdu; yeni tipleri böyle problemlere yol açmazlar. Bu araçlar sizleri cinsel yolla bulaşan (AIDS ve genital uçuk gibi) hastalıklardan koruyamazlar. Hatta bu enfeksiyonlar daha da ağır seyredebilir. Birden fazla kişiyle cinsel birlikteliği olan hanımlarda bu araçlarla enfeksiyona yakalanma olasılığı daha fazla olur. RİA’lar uzun vadede tek bir erkekle birlikte olan hanımlar için çok uygundur. Bütün bunlara ek olarak, gebe olan, bakır alerjisi bulunan, anormal rahim kanamaları olan ve rahim ağzı kanserine yakalanmış hanımların da bu araçları kullanmaları uygun değildir.
Bu araçlar ne kadar süreyle rahimde kalabilirler? Bu kullanmak olduğunuz çeşide bağlı olarak değişir. En çok kullanılanlar bakır kaplı olanlardır ve on yıla kadar rahimde kalabilirler. Başka bir çeşidi ise progesteron içerir ve her yıl değiştirilmesi gerekir. Her iki çeşidi de gebe kalmaya karar verdiğinizde veya daha fazla kullanmak istemediğinizde doktorunuz tarafından çıkarılabilirler.
RİA kullanırken nelere dikkat etmeliyim? Araç yerine takıldıktan hemen sonra yüzebilir, egzersiz yapabilir, tampon kullanabilir ve cinsel ilişkide bulunabilirsiniz. Her adet bitiminden sonra elinizle aracın ipini, yerinde olup olmadığını anlamak amacı ile kontrol etmelisiniz. Eğer aracınızın ipi elinize gelmiyorsa veya aracın kendisini hissedemiyorsanız doktorunuzu arayınız. Her iki durum da aracınızın yerinde olmadığını gösteren bulgulardır. Adet gecikmesi veya vaginadan kötü kokulu bir akıntınız olması halinde de doktorunuzu arayınız. Her yıl düzenli olarak jinekolojik muayeneye gitmeniz de çok önemlidir. Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...
EN ÇOK OKUNANLAR
Vücut Kitle İndeksi Hesaplama
Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!