Sağlık Raller Nedir, Neden Olur? Akciğerdeki Sesler Nasıl Geçer?

Raller Nedir, Neden Olur? Akciğerdeki Sesler Nasıl Geçer?

16.07.2022 - 13:23 | Son Güncellenme:

Raller kavramı, tıp dünyasını yakından ilgilendiren önemli bir konuyu tanımlamaktadır. Doktorlar ve tıp camiasından olan herkesin aşina olduğu bu kelime, halk arasında anlamı itibariyle çok bilinmeyebilir. Aslında sağlığımızı yakından ilgilendirdiği için herkesin öğrenmesi gereken tıbbi bir konuyu tanımlamaktadır. Raller hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için tüm detayları sizler için derledik.

Raller Nedir, Neden Olur Akciğerdeki Sesler Nasıl Geçer

Raller, akciğer içerisinde genel olarak soluk alma ve verme esnasında sesi gelen ve çıtırtı şeklinde duyulan anormal bir solunum durumudur.

Haberin Devamı

Raller Neden Olur?

Bazı akciğere bağlı hastalıkların yan etkisi olarak raller meydana gelebilir. Bronşit, fibrozis ve pnömoni gibi akciğer hastalıklarında meydana gelebilir. Nadiren de olsa kalp yetmezliklerinde de raller sorunu görülebilir.

İnce, orta ve yüksek raller olmak üzere 3 tipi vardır. İnce raller sadece solunumun son anında duyulur ve daha ince bir ses olarak kesiktir. Orta raller daha şiddetli hali olmasına karşı, yüksek raller esnasında solunumun her aşamasında yüksek bir hırıltı sesi meydana gelebilir. Kuvvetli bir öksürük ile engellenebilir. 

Akciğerlerdeki Sesler Nasıl Geçer?

Akciğer hastalıklarının ortadan kaldırılması ile raller durumu engellenebilir. Raller, tek başına bir hastalık olarak ele alınmaz. Mevcut bir rahatsızlığın sonucu ortaya çıkan etki olarak kabul edilir. Bu nedenle raller olan kişiler, öncelikle akciğerdeki hastalığı teşhis ettirmeli ve tedavisine başlamalıdır. Aynı zamanda sigara ve alkol tüketiminden de uzak durulmalıdır.

Yazarlar