Editörün Seçtikleri Refah içinde uçuş

Refah içinde uçuş

30.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Refah içinde uçuş

Refah içinde uçuş


İnsanların yaşam seviyesinin yükselmesi hayvanları olumsuz etkilerken kuşların ekonomik gelişmeden en kârlı çıkan canlılar olduğu belirlendi


       Ekonomik refahın artışı, yaban yaşam çeşitliliği için hiç de olumlu sonuçlara yol açmıyor. Kanada’da Alberta Üniversitesi’nden araştırmacılar, sanıldığının aksine insanların gelirlerinin artmasının pek çok organizmanın yararına olmadığını ortaya koydular.
       New Scientist dergisinde yer alan habere göre 139 ülkenin yaban yaşam çeşitliliği ile ekonomik göstergelerini kullanan biyolog Robin Naidoo ve çevre ekonomisti Wiktor Adamowicz, bölgedeki farklılıkları, toplam tür sayısını ve toprak kullanımını da gözeterek, her ülkede kişi başına düşen gelir ile soyu tükenme tehlikesi altında olan türlerin sayısını karşılaştırdılar. Araştırmacılar, yedi ana organizma grubundan beşinde, soyu tükenen tür sayısı ile ekonomik etkinlik düzeyi arasında sıkı bir bağ olduğunu saptadı.

       Omurgasızlar tehlikede
       İncelenen hayvan türleri arasında kuşlar, tıpkı hava kirliliği gibi orta düzeydeki ekonomilerde tehdit altındayken, ekonominin gelişmesinden olumlu etkileniyorlar. Ancak ekonomik refahın artmasıyla tükenme sınırına yaklaşan sürüngen, amfibi, omurgasız ve bitki sayısı ciddi biçimde artıyor. Memeli ve balıklarda ise belirli bir azalma eğilimi yok.
       Çevre korumacılarının tüm ekosistemi korumak üzere destek ve kaynak arama çabalarına karşın, yalnızca insanların sevimli ve alımlı bulduğu türlere yatırım yapılıyor. Stanford Üniversitesi’nde ekolojist olan Gretchen Daily, çevre korunmasına harcayacak kaynağı bulunan ülkelerde, renkli görünüşleri nedeniyle kuşların diğer organizmalardan daha iyi durumda olabildiğini belirtiyor.
       Bu alanda yapılan başka araştırmalar da insanların kuşlara, diğer organizmalardan daha fazla kaynak ayırmaya eğilimli olduklarını gösteriyor. Örneğin ABD’de, aralarında kartalın da bulunduğu birkaç tür kuş, soyları tükenen türlerin iyişleştirilmesine ayırılan toplam kaynaktan büyük bir pay alıyorlar.

Yazarlar