10.10.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:
Boşuna tartışıyorlar
TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) lokantasında yaşanan russalatası - amerikansalatası tartışmasını uluslararası mutfak ustaları bıyık altından gülerek izliyor. Hem Türk, hem Rus, hem de Amerikan mutfağını yakından tanıyan Birol Dinçli, Türkiye'deki tartışmaya bir anlam veremediğini, çünkü ortada "amerikansalatası" diye bir salata bulunmadığını söylüyor.
İkisine de rastlamadım
MOSKOVA'DAKİ ünlü Baltschug - Kempinski Oteli'nde 2. başaşçı olarak çalışan Dinçli, 6 yıl kaldığı ABD'de "amerikansalatası"na, iki yıldır görev yaptığı Rusya'da ise "russalatası"na rastlamadığını anlatıyor. Mengen'deki Aşçı Lisesi'nden mezun Dinçli, Türkiye'de "russalatası" diye bilinen salatanın Rusya'da "Stoliçnaya" (başkent) olarak adlandırıldığını belirtiyor.
Salataların anası
ASLINDA Stoliçnaya, Rusya'daki bütün salataların çıkış noktası sayılıyor. İçindeki bazı malzemelerin değişmesiyle salatanın da adı değişiyor. Dinçli, Rusların Stoliçnaya'ya tavuk, somon, yengeç ya da et kattığını söylüyor. Rusya dışındaki ülkelerde "russalatası" denilmesinin, ilk kez Rus asıllı bir Fransız tarafından hazırlanmasından kaynaklandığı sanılıyor.
VIP'lerin aşçısı
GENÇ Türk usta, Baltschug - Kempinski Oteli'nde Avusturyalı başaşçı ile 100 Rus çalışanı yönetiyor. Dinçli, bir seferinde Rusya Devlet Başkanı Putin'in VIP konukları için mönüyü bizzat hazırlamış.
Malzemeler: