Genel Sağlık Sadece yazın değil her mevsim! Güneş kremi seçerken 7 altın kural

Sadece yazın değil her mevsim! Güneş kremi seçerken 7 altın kural

13.07.2023 - 17:55 | Son Güncellenme:

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte güneşın zararlı ışınlarına maruz kalma riski de artışa geçti. Birçok kişinin cildinde önemli problemlere yol açan güneşin zararlı ışınlarına karşı neler yapabiliriz? Uzmanlar, özellikle öğle saatlerine dikkat çekerek güneş kremi seçerken dikkat edilmesi gerekenleri 7 altın kuralı açıkladı.

Sadece yazın değil her mevsim Güneş kremi seçerken 7 altın kural

Yaz mevsiminde yüksek hava sıcaklıklarıyla birlikte güneş ışınlarında bulunan zararlı ışınlar, birçok kişinin cildinde çeşitli problemlere neden olabiliyor. Güneşin zararlı ışınlarına uzun süre ve korunmasız bir şekilde maruz kalmak, vatandaşlarda pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarıyor. Bu rahatsızlıkların başında ise güneş yanıkları, lekenmeler, kırışıklıklar ve cilt kanserleri geliyor. Ancak tüm rahatsızlıklar bunlarla sınırlı değil. Akne, 'rozasea' olarak bilinen gül hastalığı, lupus hastalığı ya da vitiligo gibi dermatojik rahatsızlıklar da özellikle sıcak ve güneşli havalarda kendilerini gösterebiliyor. Peki bu rahatsızlıklara karşı sıcak havalarda nasıl önlemler alınabilir? Uzm. Dr. Gürkan Yardımcı ve Doç. Dr. Fatma Elif Yıldırım, dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Haberin Devamı

Sadece yazın değil her mevsim Güneş kremi seçerken 7 altın kural

'AÇIK RENKLİ KIYAFETLER TERCİH EDİLMELİ'

Güneşten doğru bir şekilde korunmanın önemine dikkat çeken Uzm. Dr. Gürkan Yardımcı, güneşten korunma seçenekleri arasında ilk akla gelen yöntemlerin, şapka, şepsiye, güneş gözlüğü gibi aksesuarları kullanmak olduğunu söyledi. Kolları ve bacakları koruyan, pamuklu ve açık renkli kıyafetlerin yaz ayları için uygun olacağını söyleyen Uzm. Dr. Yardımcı, "Çok sık ihmal edilen ya da çoğu kişi tarafından yanlış kullanılan güneş kreminin özellikle açıkta kalan deri alanlarında kullanımı oldukça önemli" dedi.

Uzm. Dr. Gürkan Yardımcı, "Güneş kremi bilinenin aksine sadece yaz aylarında değil her mevsim kullanılmalı. Kullanılan güneş kreminin SPF yani güneş koruma faktörü ise 30’un altında olmamalı" diye konuştu.

'YARIM ÇAY KAŞIĞI KADAR OLMALI'

Sıcak havalarda dışarıya çıkmadan 20 ila 30 dakika öncesinde vücudun açıkta kalan tüm bölgelerine en az SPF 30 özellikle bir güneş kremi sürülmesi gerektiğini hatırlatan Uzm. Dr. Gürkan Yardımcı, "Yüz bölgesi için gereken güneş kremi miktarı yaklaşık olarak yarım çay kaşığı kadar olmalı. Ayrıca kulaklar, boyun bölgesi ve dekolte bölgesine güneş kremi sürülmesi unutulmamalı" diye konuştu. Uzm. Dr. Yardımcı, deniz ya da havuza girildikten hemen sonra cildin yıkanıp kurulanması gerektiğini ve tekrar güneş kreminin deriye sürülmesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

GÜNEŞ KREMİ SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

"Hem cilt tipine hem de sürülecek bölgeye uygun olan bir ürün seçilmeli" diyen Uzm. Dr. Gürkan Yardımcı, güneş kremi seçerken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

- Güneş kremi seçimi uzman kontrolünde yapılmalı. Dermatoloji uzmanları, cilt tipinize ve mevcut cilt problemlerinize göre size önerilerde bulunabilir.

- Gelişigüzel güneş kremi kullanımı cilde zarar verebilir.

- Yüz bölgesi için cilt tipi yağlı olan kişiler su bazlı yapıda olan yağsız güneş kremleri tercih edilmeli. Bu ürünler çoğunlukla jel veya losyon yapısındadırlar.

- Cildi kuru olan ve orta yaş üzeri kişiler ise nemlendirme özelliği olan güneş kremlerini tercih edebilirler. Bu ürünler ise genellikle krem ve losyon formundadırlar.

- Rozasea hastalığı (gül hastalığı) olan kişiler kimyasal içeriği azaltılmış, alerji riski düşük ürünleri kullanmalı.

Haberin Devamı

- Hamile kadınlar, kimyasal filtre özelliğine sahip içerikleri içermeyen güneş kremlerini tercih etmeli.

- Güneş kremlerinin 6 aylıktan küçük bebeklerde kullanımı olası alerjik reaksiyonlardan dolayı önerilmez.

Sadece yazın değil her mevsim Güneş kremi seçerken 7 altın kural

Genetik olarak melanom adı verilen cilt kanserine yatkınlığı olan bireylerin derideki benleri güneş ışınlarının etkisiyle değişim gösterebilir ve kanserleşebilir. Benlerde zaman içerisinde gelişebilecek asimetrik yapılar, renk değişimi, boyutta büyüme, benin sınırlarındaki ve yapısındaki değişiklikler yakından takip edilmeli, gerektiği takdirde bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmeli. Uzun süreli ultraviyole ışınlarına maruz kalmak yüz, saçlı deri, alt dudak, kulak ve el sırtı derisinde sonradan oluşan ve iyileşmeyen yaralar yeni gelişen bir cilt kanserinin habercisi olabilir.

4 SAAT BOYUNCA GÜNEŞTEN KAÇININ

Yaz aylarında sağlıklı bir cilt için en önemli etkenin güneşten korunmak olduğunun altını çizen Doç. Dr. Fatma Elif Yıldırım ise özellikle 10.00-14.00 arasındaki 4 saatlik zaman dilimine dikkat çekti. Bu zaman diliminde güneş ışınlarına mümkün mertebe maruz kalınmaması gerektiğini hatırlatan Doç. Dr. Yıldırım, "Uygun güneş kremini seçmek, marka çeşitliliği göz önüne alındığında ve kulağa karmaşık gelen aktif bileşenler nedeni ile kafa karıştırıcı olabiliyor. Ama bunun için aklımızda tutabileceğimiz bazı basit kurallar var. Dikkat etmemiz gereken en önemli kural geniş spektrumlu güneş koruyucu edinmek. Ayrıca koruyucunuzun suya dayanıklı ve en az 30 koruma faktörlü olmasına dikkat edilmeli" dedi.

Yazarlar