Sağlık Safra Kesesi Taşı Neden Olur Ve Nasıl Düşürülür?

Safra Kesesi Taşı Neden Olur Ve Nasıl Düşürülür?

19.07.2022 - 17:12 | Son Güncellenme:

Yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan safra kesesi taşları, zaman içinde çok ciddi hastalıklar ortaya çıkarabiliyor. Çok ağrılı bir şekilde seyreden bir rahatsızlık olması nedeni ile mutlaka teşhis ve tedavi uygulamalarının ele alınması gerekir. Safra kesesi taşı neden olur ve nasıl düşürülür sizler için derledik.

Safra Kesesi Taşı Neden Olur Ve Nasıl Düşürülür

Safra kesesi taşı, günümüzde pek çok kişide görülen bir hastalıktır.

Haberin Devamı

Safra Kesesi Taşı Neden Olur ve Nasıl Düşürülür?

Safra kesesi taşı sorunu, uzun bir süre sessiz bir şekilde ilerleyen çok sinsi bir hastalıktır. Zaman içinde de safra kesesinde iltihaplanma ve tıkanma gibi ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenden dolayı bu gibi bir rahatsızlık konusunda ortaya çıkan belirtiler üzerinden neler yapılabileceği çok büyük bir öneme sahiptir. 

Safra yollarından geriye kalan safrayı depolamak bu organın görevidir. Ama eğer safra kesesi içinde kolesterol fazla ise burada kristalleşme ortaya çıkar. Daha sonra bu kriterler bir araya gelerek safra çamuruna yol açar. Ardından glikoproteinler ile birlikte sonuç olarak safra kesesi taşlarını meydana gelir. Ardından glikoproteinler ile beraber sonuç olarak safra kesesi taşları meydana gelir.

Haberin Devamı

Safra kesesinin kasılıp gevşemesi sonucunda bölgenin hasar alması nedeni ile safra kesesi taşı ortaya çıkar. Genellikle sarı ve kahverengi renkleri üzerinden belli bir görünüme sahipken, aynı zamanda bazen de sadece kahverengi ya da siyah olabilir.

Safra Kesesi Taşı Nasıl Düşer?

Safra kesesi taşının en bilindik tedavi yöntemleri arasında ameliyat ön plana çıkar. Bu konuda özellikle de laparoskopik ameliyat yöntemi sıkça değerlendiriliyor. Aynı zamanda kapalı ameliyat yöntemi gerçekleştirilir ve bu ameliyat 1 saat içinde tamamlanır.

Karın bölgesindeki üç ya da dört farklı bölgeden açılmış olan 1’er santimetre büyüklüğünde bulunan deliklerden, safra kesesi taşları dikkatli bir şekilde çıkarılır. 1 gün yatış verilmesi sonucunda hasta taburcu edilir ve daha sonra kısa süre içinde hasta sağlıklı yaşantısına dönebilir. Ama ameliyat sonrasında mutlaka düzenli ve sağlıklı beslenme ritüeli kazanmak gerekir. Bu nedenle de kişi bu dönemde beslenmesine çok dikkat etmelidir. Safra kesesinde taş olan kişiler yediklerine dikkat ederek rahat bir şekilde hayatlarını sürdürebiliyor.

Yazarlar