Sağlık Sanal Anjiyo Nedir, Nasıl Yapılır? Sanal Anjiyo Her Hastaya Yapılabilir Mi, Hangi Hastalara Yapılır?

Sanal Anjiyo Nedir, Nasıl Yapılır? Sanal Anjiyo Her Hastaya Yapılabilir Mi, Hangi Hastalara Yapılır?

30.03.2021 - 12:37 | Son Güncellenme:

Günümüzde anjiyo pek çok kişiye yapılan ve özellikle hastaların tanı ve teşhisinde önemli bir rol oynayan işlemlerden birisidir. Sanal anjiyo ise diğer anjiyo türlerine göre daha az bilinen ve merak edilen tıbbi görüntüleme yöntemleri arasında yer almaktadır. Peki sanal anjiyo nedir nasıl yapılır? Sanal anjiyo her hastaya yapılabilir mi, hangi hastalara yapılır? Sizlere sanal anjiyonun kimlere ve nasıl yapıldığı ile ilgili bilgileri detaylıca derledik.

Sanal Anjiyo Nedir, Nasıl Yapılır Sanal Anjiyo Her Hastaya Yapılabilir Mi, Hangi Hastalara Yapılır

 Sanal anjiyo toplumda az bilinen ve genellikle yanlış anlaşılan tıbbi görüntüleme yöntemlerinden birisidir. En temel anlamı ile kontrast madde içeren bilgisayarlı tomografi yöntemi denilmektedir.

Haberin Devamı

 Sanal Anjiyo Nedir?

 Anjiyo toplumda çok uygulanan tıbbi bir işlem olsa da sanal anjiyo çok uygulanmadığı için anlamı pek bilinmemektedir. Sanal anjiyo kısa tanımı ile bilgisayarlı tomografi adı verebiliriz. Genellikle kalp damarlarının incelenmesi için kullanılan sanal anjiyo damar tıkanıklığı yaşayan hastalarda uygulanan bir yöntem olmaktadır.

 Kol toplardamarlarından belirli bir miktar kontrast madde verilirken aynı zamanda bilgisayar tomografi ile kalpten alınan ince kesit görüntülerinin dijital, diğer adı ile sana ortamda izlenmesi ile koroner damarların görüntülenerek değerlendirilmesi işlemine sanal anjiyo adı verilir. Görüntüleme esnasında elde edilen sonuçlar bilgisayarlara kayıt edilir ve doktorlar bilgisayar ortamındaki bu bilgileri kullanarak durumu değerlendirebilir.

Haberin Devamı

 Sanal Anjiyo Nasıl Yapılır?

 Burada işlem koldan serum takılıyormuş gibi toplar damara girilir. İki aşamada yapılan bu işlemde ilk aşama kap damarlarındaki kireçlenmeyi göstermek için kontrast madde verilmeden çekimin yapılmasıdır. Alınan görüntülerden damarlarda oluşabilen kireçlenmeler değerlendirilmektedir.

 Sanal Anjiyo Her Hastaya Yapılabilir mi?

 Sanal anjiyonun her hastaya uygulanma gibi bir durum söz konusu değildir. Bazı rahatsızlıkları bulunan hastalarda bu işlem uygulanmamaktadır. Sanal anjiyonun uygulanmadığı hastalıklar şunlardır:

 - Böbrek fonksiyon bozuklukları

 - Hipertroidi,

 - Kalp atım bozukluğu olan kişilerde sanal anjiyo uygulanmamaktadır.

 Sanal Anjiyo Hangi Hastalara Yapılır?

 Sanal anjiyo yapılan efor testi sonucunda bir problem çıktı ise uygulanabilir. 40 ve 50 yaş altı kişilerde göğüs ağrısı şikayeti durumu söz konusu ise yine sanal anjiyo işlemi uygulanmaktadır. Hastaya uygulanan efor testi soncunda herhangi bir sorun görülmeyen kişilerde ise yapılması önerilmemektedir.

Yazarlar