Sağlık Şeker (Diyabet) Hastaları Nasıl Beslenmeli? Şeker Hastaları Ne Yememeli?

Şeker (Diyabet) Hastaları Nasıl Beslenmeli? Şeker Hastaları Ne Yememeli?

30.03.2021 - 17:47 | Son Güncellenme:

Şeker hastalığı günümüzde çok sık karşılaşılan bir sağlık problemi olup gündelik yaşamı da olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle şeker hastaları beslenme düzeyi çok önemlidir. Bazı besinlerden mutlaka kaçınmalı ve düzenli bir beslenme şekilleri bulunmalıdır. Peki, şeker (diyabet) hastaları nasıl beslenmeli? Şeker hastaları ne yememeli? Sizlere diyabet hastalarının beslenme şekilleri hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Şeker (Diyabet) Hastaları Nasıl Beslenmeli Şeker Hastaları Ne Yememeli


Şeker hastalığı diğer bir adı ile diyabet pek çok kişide görülen hastalıklardan birisidir. Şeker hastalarının mutlaka düzenli beslenmeleri ve bazı yiyeceklerden kaçınması gerekmektedir.

Şeker (Diyabet) Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Şeker hastaları bazı besinlerden uzak durmaları gerekirken bazı besinleri tüketmeleri gerekmektedir. Şeker hastalarının beslenme alışkanlıkları şu şekilde olmalıdır:

- Karbonhidratlar yaşam için gerekli besin gruplarından birisidir. Protein ve yağlara göre ise glikoz düzeyleri üzerinde çok fazla rol oynamaktadır. Fakat beslenme düzeni içerisinde karbonhidrat olmayan bir beslenme planı düşünmek olanaksızdır. Bu nedenle sağlıklı karbonhidratlar tüketilmesi gerekir. Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır gevreği ve şekerli gıdalar yerine tam tahıl, kuru bakliyatlar, nohut, fasulye gibi düşük yağ içeren besinler tüketilmelidir.

- Lif bakımından zengin gıdaların tüketilmesi çok önemlidir. Kardiyovasküler hastalığı riskini azaltırken kan şekerini de düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Lif bakımından zengin yiyecekler kuru bakliyatlar, meyveler, kabuklu yemişler, tam buğday unu ve buğday kepeği besinleridir.

- Kırmızı ete göre daha az yağ içeren balık tüketilmesi gerekir. Diyabet hastaları et yemeklerinde ızgara tercih etmelidir.

- Tekli ve çoklu doymamış yağlar tercih edilmelidir. Badem, ceviz, zeytin, zeytin yapı gibi besinler kolesterolü düşürür.

Şeker Hastaları Ne Yememeli?

Şeker hastalarının dikkat etmesi gereken en önemli nokta beslenme alışkanlıklarıdır. Bu nedenle bazı besinlerden kaçınmaları sağlık açısından çok önemlidir. Diyabet hastalarının kaçınması gereken yiyecekler şunlardır:

- Doymuş yağlar: Yüksek yağ içeriği bulunan hayvansal proteinler, süt ürünleri diyabet hastaları için risklidir. Günlük kalorisinin %7'lık kısmını geçmemek çok önemlidir.
- Trans Yağlar: Trans yağlar diyabet hastalarının uzak durması gereken yağ çeşididir. Trans yağlar işlenmiş gıdalarda ve margarinde yer almaktadır.
- Yüksek yağ içeren süt ürünleri hayvansal proteinler, yumurta, kabuklu deniz ürünleri ve sakatlarda yer alır. Bunların tüketimi günlük 300 miligramı geçmemelidir.
- Tuz tüketimine de dikkat edilmelidir. Bir çay kaşığından fazla tüketmek sakıncalıdır.

Yazarlar