06.03.2021 - 16:37 | Son Güncellenme:
Şeker hastalığının pek çok türü vardır ama diyabet 2 en fazla görülen cinsidir. Vücutta insülin hormonu üretimi yeterlidir ama hormona karşı duyarsızlık söz konusu olur.
Şeker Hastalığı Nedir?
Şeker hastalığı nedir dendiğinde, kanda şeker oranının artması diye tanımlanır. Bu durumda kişinin idrarında şeker görülür. Tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Şeker hastalığı diyabet 1 ve diyabet 2 diye iki ayrı türe ayrılır. Diyabet bir çocukluk dönemi sırasında ortaya çıkabilir. Burada dışarıdan insülin desteğine ihtiyaç vardır. Tip 2 diyabet ise insülin hormonuna karşı yaşanan duyarsızlık nedeniyle yaşanır.
Şeker Hastalığı Nedenleri
Şeker hastalığının oluşmasında etkili olan tek bir faktör yoktur. Hem kalıtsal hem de çevresel faktörler söz konusudur. Özellikle tip 2 diyabete neden olan etmenler şunlar olabilir;
Spor yapmamak ve hareket etmemek
Ailede şeker hastası olması
Aşırı stres
Yaş ile oluşan şeker hastalığı
Beslenme alışkanlıkları
Aşırı kilolu olmak
Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Şeker hastalığının belirtileri görüldüğü anda doktora başvurmak gerekir. Bu belirtiler birden fazla olabilir. Ortaya çıkan belirtiler şunlardır;
Sürekli açlık hissi
Ağız kuruluğu yaşamak
Aşırı kilo kaybı
Normalden fazla su içme
Sık sık idrara çıkma
Bitkin ve yorgun hissetme
Göz problemleri
Vücutta oluşan yaraların geç iyileşmesi
Şeker Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
İki farklı tür olan şeker hastalığının tedavisi, hastalığın cinsine göre belirlenir. Tip 2 diyabet rahatsızlığı olanlarda öncelikle sağlıklı beslenme programı oluşturulmalıdır. Sağlıklı ve dengeli beslenme bu hastalıkta önemli yer tutar. Aynı zamanda hücrelerin insülin hormonu ile ilgili düzeninin oluşturmak gerekir. İnsülin hormonu salınmasına yönelik ilaçların alınması gerekir. İlaçların düzenli kullanımım ve doktor kontrolleri önemlidir.
Tip 1 diyabette ise farklı bir tedavi yöntemi uygulanır. Sağlıklı beslenme yine önem taşımaktadır. Ama bunun yanında insülin tedavisi yapılır. Karbonhidrat ayarlaması yapılması ve diyetisyen ile birlikte hareket edilmesi gerekir. Hazırlanan programa uyan hastaların yaşam kalitesi daha iyi olacaktır.
Şeker Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?
Şeker hastalığının tedavisi için iç hastalıkları bölümüne başvurmak gerekir. Daha sonra hastanın tahlilleri ve tetkikleri için farklı bölümlere yönlendirme yapılabilir.