02.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:
Bilimseverlere müjde! 16 Mart'a kadar sürecek bir şenliğe davetlisiniz. Taksim'de İTÜ Mimarlık Fakültesi Taşkışla binasında düzenlenecek "1. Bilim Şenliği"nde, eğlenerek, kullanarak, görerek deneyler yapacaksınız. Bilim ve teknolojideki gelişmeleri yakından izleyeceksiniz.
BİLİM Merkezi Vakfı, her yaştan öğrencinin deneyerek, kullanarak, görerek ve işiterek katılabileceği bir şenlik düzenledi. Şenlik, 1 Mart'ta başladı ve 16 Mart'a kadar sürecek. Taksim'de İTÜ Mimarlık Fakültesi Taşkışla'da yapılacak şenliğin amacı, insanların bilimin, doğanın temel işleyiş yasalarıyla yüz yüze gelmesini ve teknolojiyle her alanda tanışmasını sağlamak: Toplumda bilim kültürünü yaymak, bilimi ve teknolojiyi sevdirmek, insanlarımızı bilim ve teknolojiye yönlendirmek.
"1. Bilim Şenliği"nin sloganı, "Dene, gör, kullan, duy kokla ve öğren". Bütün bunları fuarda yaparak, bilimle kucaklaşacaksınız. Ve doğa yasalarıyla tanışmanın ne kadar kolay ve keyifli olduğunu keşfedeceksiniz. Bu fuarın, araştıran ve soran bir neslin yetişmesindeki katkılarını anlayacaksınız. Sizin de kafanızda binlerce soru oluşacak. Aldığınız her yanıt, yeni bir soruyu doğururken bilimin sonsuz denizinde yüzeceksiniz. Bu da bilimle uğraşmanın ne kadar önemli olduğunu kavramanızı sağlayacak.
"1. Bilim Şenliği", 2001 yılında İstanbul'da yapılması planlanan Bilim Merkezi'nin de ilk adımı, küçük bir örneği. Şenlikte, bilim ve teknoloji alanında şaşırtıcı, eğlendirici, düşündürücü ve öğretici bilimsel uygulamalara yer verilecek. "Haberleşme teknolojilerinde en son yenilikler", "Gen teknolojisi", ""Meteor taşları", astronotların Ay'dan dünyamıza getirdikleri "Aytaşı" gibi 60 kadar gösteri birimi ziyaretçilerin kullanımına sunulacak.
Farklı ve eğlenceli bir ortamda, kendinizi ve çevrenizde olan biteni yeniden keşfetmeye ne dersiniz? Bu şenlikte, kendinize, çevrenize ya da doğaya ilişkin yeni bir şey mutlaka bulacaksınız.
Şenlikteki gösteri birimleri
Gösteri birimleri, ziyaretçiler tarafından kullanılarak harekete geçirilen aygıtlar, cihazlar ve düzeneklerden oluşuyor. Bunlarla yapacağınız deneylerde, doğa yasalarını dolaysız algılayacaksınız. Şenlikte sizi 60 kadar gösteri birimi bekliyor. Ses, optik, mekanik, algılama, enerji gibi daha onlarca konuda hazırlanan bu gösteri birimleriyle neyin, nasıl ve niçin olduğunu göreceksiniz. İşte gösteri birimlerinde yapacaklarınızın bazıları:
* Büyük ve renkli film yüzeyleri, balonları üreteceksiniz.
* 20 metre uzaklıktan fısıldaşmaları duyacaksınız.
* Seslerin beyne gecikmeli gitmesi durumunda algılama güçlükleri çekebileceğini göreceksiniz.
* Palangalarla kendinizi yukarıya çekeceksiniz.
* Ses frekanslarının farklılığını izleyeceksiniz.
* Aynalar dünyasında çarpıcı olaylar yaşayacaksınız.
* Kendi siluetinizi duvara çıkartacaksınız.
* Aslında cisimlerin renginin olmadığını göreceksiniz.
* Renk oluşturan siyah - beyaz disklerle oynayacaksınız.
* Geometrik yanılgılara şaşıracaksınız.
* Boşlukta görüntüler oluşturacaksınız.
* 620 yıllık bir ağaç halkasında önemli tarihsel olayları izleyeceksiniz.
* Fosilleşmiş bir ağaç gövdesini göreceksiniz.
Şenlikte yer alan gösteri birimleri sergilerinin dışında pek çok etkinlik de yer alıyor.
* İletişim/haberleşme sergisi * Görüntü teknolojilerindeki son yeniliklerden biri olan Choroma Key'in tanıtım ve kullanımı * İnternet cafe * Zaman tünelinde gezinti * Türkiye'ye düşen göktaşları sergisi * Türkiye mineralleri sergisi * Bilim belgeselleri odası * CD - Rom'larla bilim ve sanat dünyasına gezinti * Sağlık ve tıp gösteri birimleri/ikili sarmal maketi * Teknoloi/sanayi sergileri * Popüler bilim kitapları * Matematik/topoloji oyuncakları sergisi * Canlı deneyler * Ortaöğretim fen kitapları sergisi ve fen kitapları nasıl olmalı paneli * Öğretim yöntemlerinde verim konferansı.
* İnceleme gezileri.
Gösteri birimlerinde yapacağınız deneylerle doğa yasalarını dolaysız algılayacaksınız.