Sağlık Seroloji Nedir? Serolojik Testler İle Ne İncelenir, Serloji Testleri Hangi Hastalıkları Bulur?

Seroloji Nedir? Serolojik Testler İle Ne İncelenir, Serloji Testleri Hangi Hastalıkları Bulur?

05.03.2021 - 12:36 | Son Güncellenme:

Günümüzde bazı sağlık sorunları sonrasında hastalara seroloji testleri yapılmaktadır. Bu testler pek çok kişi tarafından bilinmemektedir. Bu nedenle son zamanlarda pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Peki seroloji nedir? Serolojik testler ile ne incelenir, seroloji testleri hangi hastalıkları bulur? Sizlere seroloji testleri hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Seroloji Nedir Serolojik Testler İle Ne İncelenir, Serloji Testleri Hangi Hastalıkları Bulur

Seroloji serumbilim, serum imali veya tesirlerini konu alan bir birim dalıdır. Bir disiplin olmakta olan seroloji incelemeyi hedefler ve pek çok tekniği de içinde barındırmaktadır. Bu testler sonrasında ise sağlanacak olan tedaviler ve bakımlar değişmektedir.

Haberin Devamı

Seroloji Nedir?

Mikroorganizmalara karşı üretilen antikorların varlığının saptanması için kullanılan testlere seroloji testi adı verilmektedir. Seroloji testi bir kan testidir. Bir enfeksiyon durumu oluştuğu zaman hastalara uygulanmaktadır. Hepatit testi imkanlarında da bu kandan bakılmaktadır.

Serolojik testlerin temel görevi kandaki antikorları tespit etmektir. Birçok laboratuvar imkanı içermektedir. Çeşitli pek çok hastalığın teşhisi için farklı serolojik testler uygulanmaktadır. 

Serolojik Testler İle Ne İncelenir?

Serolojik testleri bilmek ve anlamak için hangi sebepten hasta olunduğun ve hangi anlamda yararlı olunduğunu bilmek gerekir. Antijenler bağışıklık sisteminde tepki uyandıran maddeler olmaktadır. Bu maddeler gözle görülmeyecek kadar küçüklerdir. Geniz, ağız ve çatlamakta olan deri vasıtası ile insan vücuduna girebilmektedir. Kişileri etkileyen ve hastalıklara neden olan antijen ve pek çok etken bulunur. Bunlar bakteriler, mantarlar, virüsler ve parazitlerdir.

Haberin Devamı

Bağışıklık sistemi antikor üreterek antijenlere kaşı vücudu savunmaktadır. Antikorlar da antijenlere bağlanmakta olan ve bunlar devre dışı bırakan parçacıklar olarak bilinmektedir. Doktorlar hastaların kanını test etmek istediği zaman kan örneklerinde bulunan antikorların ve antijenlerin çeşitlerini ve enfeksiyonu belirleyebilir. 

Bazı durumlarda insan vücudu dış işgalciler nedeniyle kendi sokusunu kaybeden ve gereksiz antikorlar üretmektedir. Bu tıpta otoimmün sıkıntı olarak da bilinir. Burada devreye seroloji testleri girer. Seroloji testleri bu antikorları dahil edebilir ve doktorların otoimmün bir sıkıntıyı teşhis edebilirler.

 Seroloji Testleri Hangi Hastalıkları Bulur?

Günümüzde pek çok kişi tarafından bilinmese de seroloji testleri çok sık istenmektedir. Hastaların doktorlarına danışmalarından sonra bu testler bazı durumlarda istenmektedir. 

Seroloji testi kan yolu ile yapılır. Bu test sonucunda vücutta bir enfeksiyon olup olmadığı anlaşılabilir. Ayrıca kan yolu ile bulaşan hepatit B hastalığının teşhisi için de istenen bir kan testi olmaktadır. Seroloji testleri bunların yanında vücudun virüs, bakteri ve parazit gibi mikroorganizmalara karşı ürettikleri antikorların olup olmadığını da inceler. Test sonucunda elde edilen verişlere göre de mikropların ve antikorların yapısı araştırılabilir. 

 
Yazarlar