Yaşam ‘Seyit Onbaşı’da başa dönüldü

‘Seyit Onbaşı’da başa dönüldü

04.03.2008 - 03:07 | Son Güncellenme:

Hüseyin Anka Özkan’a ait olan Seyit Onbaşı heykeli Çanakkale Mecidiye Tabyası’ndaki eski yerine dikilecek

‘Seyit Onbaşı’da başa dönüldü

Çanakkale Mecidiye Tabyası’nda bulunan Seyit Onbaşı heykeli yine değiştiriliyor. Ankara’da Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün bahçesinde duran Hüseyin Anka Özkan’a ait olan ve top mermisini kucakta taşıdığı için eleştirilen ilk heykel, yeniden Çanakkale’deki eski yerine dikilecek. Ünlü heykeltıraşın ailesi de böylelikle dava açmaktan vazgeçti.
Hüseyin Anka Özkan’a ait olan, top mermisini kucakta taşınan heykel, top mermisinin sırtta taşınması gerektiği ileri sürülerek, 2006 yılında değiştirilmişti. Yerine heykeltıraş Eray Okkan’a sırtta mermi taşıyan 4 metre boyunda yeni bir heykel yaptırılmıştı. Yeni yapılan heykelin de güzel olmadığı ileri sürülünce heykeltıraş Murat Daşkın’a yeni bir heykel ısmarlanmıştı. Daşkın’ın yaptığı heykel, çamuru bittiği sırada mevzuata takılmış, Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri heykelin ısmarlama yoluyla yapılmasına karşı çıkınca yapımından vazgeçilmiş, heykel ortada kalmıştı.

Haberin Devamı

Krize Günay müdahale etti

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Okkan’a yaptırdığı sırtında top mermisi taşıyan heykelle devam etme kararını aldığı sırada bu kez Özkan’ın varisleri ortaya çıkmıştı. Babalarının heykelinin Çanakkale’deki yerinden sökülüp Ankara Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün bahçesine götürülmesini kabul etmediklerini belirten Özkan’ın varisleri Bilge, Feride, Hüseyin Cengiz ve Ayşe Hamra Özkan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bir yazı ile başvurarak heykelin eski yerine dikilmesini, aksi takdirde dava açacaklarını belirtmişti.
Bu yeni gelişme üzerine bakanlığın hukuk müşavirliğine bilgi sorulmuş; müşavirlik, mirasçıların bakanlık aleyhine manevi tazminat davası açmalarının hukuken mümkün olduğu ve davanın ne şekilde sonuçlanacağının şimdiden öngörülemeyeceği sonucuna varmıştı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise krize müdahale ederek, “İyi niyetle çözeriz. Arazi geniş. İkisini de kullanabiliriz” yönünde açıklama yapmıştı. Daha sonra varisler ve Eray Okkan’la görüşen bakanlık yetkilileri, son karar olarak Hüseyin Anka Özkan’a ait Ankara’daki eski heykeli yerine koyma kararı aldı. Okkan’ın heykeli ise yine Çanakkale’de bir başka yerde değerlendirilecek.

Yazarlar