26.09.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Ayşegül Aydoğan Atakan
Ramazan ayında sigarayı bırakmak isteyenlerin ilaç ve yardımcı tedavi seçeneklerinden yararlanması mümkün. İlk günlerde nikotin sakızları yardıma koşarken daha sonraki günlerde tablet tedavileri öneriliyor.
Ramazanda küçük değişiklikler yaparak tüm tedavi yöntemlerini diğer aylardaki gibi uygulayabildiklerini belirten İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sigara Bırakma Polikliği sorumlusu Doç. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, sorularımızı yanıtlamayı sürdürüyor.
Sigarayı gerçekten bırakmak istemenin başarıdaki rolü nedir?
Sigara içenlerin yüzde 30 - 40’ı yakın zamanda sigarayı bırakmak istiyor. Niyet çok önemli. Buna doktor yardımı da eklenince başarı artıyor. Sigara bırakma sürecinde sigara zararlarını bir kez daha gözden geçirmek önemli. Bağımlı niçin sigarayı bırakmak istiyor? Bunu bir kağıda yazmalı ileride içme isteği olduğunda yeniden başlamasını engelleyecek bir belgesi olur.
Yazarken sigara içerken ne denli terk edilmesi gereken bir alışkanlığa sahip olduğunu görür. Ben bırakma sırasında hastanın bu kağıdı zaman zaman okumasını istiyorum. Hekim olarak her zaman hastanın yanında olamayız bu yazılı belge bir bakıma otokontrole destek olur.
Hem oruç tutup hem de sigarayı bırakma tedavilerinden yararlanmak mümkün mü? Nikotin bantları orucu bozar mı?
İlahiyatçıların görüşü, orucu bozduğu yönünde. Ancak sigara bırakma tedavilerinin sadece bir tanesi nikotin bantları ve sakızları. İlaç tedavileri de var.
Tabletler ramazan ayında kullanılabilir mi?
Sigara bırakma tedavisine yakın zamanda yeni bir ilaç daha eklenecek. Bugüne değin olan tedavilerden çok daha başarılı bir tablet tedavisi, bağımlılığın ana mekânizmasına yönelik bir tedavi. Biz pratikte ramazan ayı için tablet tedavileri ve iftar sırasındaki isteği azaltmak için ilk günlerde nikotin sakızı kullanıyoruz.
Ramazan ayında dışarıda içen az olduğu için dış baskı da az ancak iftar-sigara ikilisini bozmak gerek. Ramazan ayında küçük değişiklikler yaparak tüm tedavi yöntemlerini diğer aylardaki gibi uygulayabiliyoruz.
Ramazanda açlıkla birlikte düşen kan şekeri, kişileri daha sinirli yapıyor. Bir de sigarayı bırakmayı deniyorsa bu, çabaları olumsuz etkiler mi?
Sigarasızlıkta bağımlıyı sinirli yapar, ancak biz ilaçlarla bu konuda yardımcı oluyoruz. Ramazanda manevi motivasyon da bu sorunların aşılmasını sağlıyor.