09.01.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Ahmet KAYA/GAZİANTEP, (DHA)Sigarayı bırakanlarda 20 dakika sonra kan basıncı ve nabzın normale döndüğünü, 12 saat sonra ise kandaki karbonmonoksit düzeyinin normal seviyesine düştüğü, 3 ay içinde de kalp krizi riskinin azalmaya başladığı, bir yıl içinde sigara içenlere oranla yarı yarıya azaldığı belirtildi.
Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında tütün tüketiminde 3’ncü, dünya ülkeleri arasında ise 7’nci sırada olduğunun belirten Gaziantep Sağlık Müdürü Yusuf Ziya Yıldırım, Türkiye'de 17 milyon kişinin sigara içtiğini kaydetti.
Sigarayı bırakan insanlarda 20 dakika sonra kan basıncı ve nabız sayısının normale döndüğünü, 12 saat sonra ise kandaki karbonmonoksit düzeyinin normal seviyesine düştüğünü kaydeden Yıldırım, diğer olumlu etkileri ve bazı önerileri şöyle sıraladı.
“Sigarayı bıraktıktan 2 hafta ile 3 ay sonra kalp krizi geçirme riski azalmaya başlar, akciğer fonksiyonları gelişmeye başlar. 1- 9 ay sonra, nefes darlığınız ve öksürüğünüz azalır. 1 yıl sonra, kalp krizi geçirme riskiniz sigara içen birine göre yarı yarıya düşer. Sigarayı bıraktıktan sonra ilk 3 gün en zor dönemdir. Özellikle ilk günlerde sigara içme krizinden kurtulmak için aşırı yeme eğilimini önlemek amacıyla fiziksel açlıkla duyguların neden olduğu açlık arasındaki farkı öğrenmeye çalışmak çok önemlidir. Bu geçiş döneminde kilo kontrolünü sağlamak amacıyla acıkıldığında ya da yeme ihtiyacı duyulduğunda yönelinen besinlere dikkat edilmeli. Örneğin sıcak çikolata yerine süt içmeli, tatlı yerine meyve tercih edilmeli. Kalorisi yüksek kuru yemiş yerine ise kuru meyveler yenmeli.”
Çekmeceleri doldurmayın
Yıldırım, ev ya da işyerindeki çekmecelerde bulundurulan enerji yoğunluğu yüksek besinlerin zararlı olduğunu kaydederken, çay ve kahveyle birlikte insanın canının sigara isteyebileceğini, onun için taze sıkılmış meyve suyu ya da meyve özlü çay içilebileceğini ifade etti. Sigara içmeyi bırakanların yemek yerken porsiyonu azaltmaları gerektiğini de ifade eden Yıldırım şöyle devam etti:
“Sigarayı bırakma ile birlikte tat ve koku alma duyunuz iyileştiği için besinlerinizi yavaş tüketerek her lokmanın keyfini çıkarın.
Ayrıca, sigaranın vücutta neden olduğu zehirli maddelerin atılabilmesi için en iyi kaynağın su olduğu unutmayın. Günde en az 2 litre su için. Bu dönemde gerek psikolojik olarak rahatlamayı sağlamak gerek kilo alımını önlemek ve metabolizmayı hızlandırmak için fiziksel aktivitelerinizi artırın. Posa içeriği yüksek olması nedeniyle sebze ve meyve tüketiminin kabızlık şikayetlerinin giderilmesi açısından da yararlı olduğunu da göz ardı etmeyin.”