Genel Sağlık Sığır Jelatini Nedir? Sığır Jelatininin Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Sığır Jelatini Nedir? Sığır Jelatininin Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

08.12.2020 - 00:31 | Son Güncellenme:

Gıda alanında sığır jelatini kullanımı oldukça geniş kapsamlıdır. Tatlıların ve de içeceklerin yapılarını düzenlemek için kullanılan sığır jelatin, gıdaların daha da uzun süre muhafaza edilmesine destek olur. Bu nedenle sizler için detaylı bir şekilde sığır jelatini nedir? Sığır jelatininin faydaları ve zararları nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Sığır Jelatini Nedir Sığır Jelatininin Faydaları Ve Zararları Nelerdir

0 oranlı hayvansal kaynaklı olan sığır jelatini, saf kolajen bir protein türü olmaktadır. Hayvanların vücudunda temelde doğal olarak yer almaktadır. Lokum, çikolata, tatlı ve ya içecek gibi gıda ürünlerinde yaygın kullanılmaktadır.

Sığır Jelatini Nedir?

Bir tür katkı maddesi olan sığır jelatini, helal jelatin adı ile de bilinmektedir. Türkiye’de kullanılan bu sığır jelatini genelde ithal olarak temin edilip helal hayvanlardan elde edilmektedir. Renksiz bir madde olan jelatin yalnızca gıda sektöründe değil aynı zamanda kozmetik ürünlerde de yer almaktadır. Kolajen protein türü olduğu için kozmetik ürünlerin de malzemesi olmaktadır. Jelatin eklendiği ürünlere kıvam vermekte olup sıvı gıdaları koyulaştırmaktadır. İçeceklerin köpürmesine ve de kristalleşmesine engel olmaktadır.

Sığır Jelatininin Faydaları Nelerdir?

Günlük yaşamda tüketilmekte olan pek çok üründe sığır jelatini yer almakta olup faydaları da aşağıdaki gibidir.

Bunlar;

Haberin Devamı

Öncelikle üretim aşamasında sığır jelatini içecek ve yiyeceklere yaygın olarak kullanılmakta olup kıvam vermektedir.
Pek çok kozmetik ürünlerine eklendiği zaman cilt ve ya saçlara bir kolajen takviyesi yapmaktadır. İçeceklerin kullanım ömürlerini uzatır ve de bozulmasını engeller.
Sütlü tatlıların içerisinde bulunan sığır jelatini, az miktarda protein desteği sağlamaktadır.
İlaçların kaplanması amacı ile sığır jelatinine ihtiyaç duyulmaktadır.
Sığır jelatini genel olarak besin değeri incelendiği zaman 1 çorba kaşığı jelatininin yaklaşık olarak 50 kalori olduğu da gözlemlenmektedir.

Sığır Jelatininin Zararları Nelerdir?

Yagın olarak kullanılan bir katkı maddesi olan sığır jelatini zararlarıyla da dikkat çekmektedir. Bu zararlar aşağıdaki gibidir;
Jelatin içerisinde kolajen bulunmaktadır. Fakat toz haline getirilerek kullanıldığından dolayı genel olarak besin değerini kaybetmektedir.
Sığır jelatini, çok tüketildiği zaman bağırsakların yapısını bozar ve hasara neden olmaktadır.
Sığır jelatini tozu barındıran gıdaların fazla alınması karın ağrısı ile birlikte mide bulantısına neden olmaktadır.
Uzmanlar şekerlemelerin fazla tüketilmesini önermemektedir. Bunun temel nedeni de şekerleme yapısında yer alan jelatinin yüksek oranda bulunmasıdır.
Çikolatada, lokumda ya da jelibonda sığır jelatini maddesi yer almaktadır. Bu sığır jelatini tüketime uygun olacak şekilde üretilir ancak sağlık için faydası çok fazla gündeme gelmemektedir.
Paketli gıdaları tüketen kişiler bağışıklık sistemi ve bağırsak sağlığı için az miktarda tüketmeye özen göstermelidir.

Yazarlar