02.03.2021 - 15:14 | Son Güncellenme:
Sinestezi olgusunu yaşamakta olan insanlar sürekli ve kasıtsız olarak oluşmuş olan benzetmelerden bahsederler. Genellikle şekilleri tatmak ve renkleri duymak şeklinde tanımlanan sinestezi hastalığının bilinen farklı belirtileri bulunmaktadır.
Sinestezi Nedir?
Sinestezi, birleşik duyu olarak ifade edilmektedir. Bir duyunun başka bir duyu ile algılanmasıdır. Yani, görülen bir şeyin sese çevrilmesi, duyulan bir sesin ise görsele çevrilmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Sinestezi olgusuna sahip olan kişiler sesi koklar, şekilleri tadar ve renkleri duyar. Bu rahatsızlığa sahip kişilerde vücut mekanizması bu şekilde çalışır. Bu insanlarda hissedilen bir duyu başka bir duyuyu uyarır.
Psikolojide Sinestezi Nasıl Açıklanır?
Psikolojide sinestezi bir hastalık olarak değil, bir mucize olarak ele alınmaktadır. Sinestezinin bir algılama bozukluğu olmadığı, aksine algıda gelişmişlik olduğu şeklinde anlatılmaktadır. Sinestezik kişiler genellikle hayal dünyası oldukça yoğun, hassas yapılı, ruhsal durumları ise kendilerinin bile anlayamayacağı kadar karmaşık olan kişilerdir.
Sinestezi, nadir görülen bir durumdur. Sinestezi görülen insanların çoğunluğu sanat ile uğraşmaktadır. Dil dışı düşünmenin oldukça özel bir belirtisi şeklinde kabul edilen sinestezi, duyusal algılama hediyesi olarak aktarılmaktadır.
Sinestezinin bilinen birçok türü bulunmaktadır. Fakat genel olarak 2'ye ayrılır. En sık rastlanan sinestezide kişi, harfleri renk olarak betimler. Her harf, bu kişi tarafından farklı bir renk ile kodlanır. Bu tarz sinestezikler sesleri, kokuları ya da tatları renk olarak algılamazlar. Bu duyuları renk olarak kodlayan kişiler daha az sıklıkta gözlemlenmektedir. Bu kişilere göre her evin, her sokağın, her şehrin, her tadın, her sesin bir rengi vardır.