Yaşam SİYAD’da ‘Sonbahar’ gecesi

SİYAD’da ‘Sonbahar’ gecesi

23.02.2009 - 00:37 | Son Güncellenme:

41. SİYAD Sinema Ödülleri’nde “Sonbahar” ve “Üç Maymun” dörder kategoride ödül alırken, “Devrim Arabaları”, “Vicdan” ve “Rıza” geceden birer ödülle döndüler

SİYAD’da ‘Sonbahar’ gecesi

Özcan Alper’in ilk filmi “Sonbahar” ve Nuri Bilge Ceylan’ın ödüllü eseri “Üç Maymun”, 41. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Sinema Ödülleri’ne damgasını vurdu. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılan törende her iki film de dörder dalda ödül aldı.
Kısa film yönetmeni Senem Tüzen’in sahneden kayıp oyuncusunu aradığı, Nuri Bilge Ceylan’ın yurtdışından bir not gönderdiği, Şener Şen’in dakikalarca alkışlandığı ve 1977’den beri ilk kez Atilla Dorsay’ın sahnede sunucu olarak bulunmadığı gecede “Sonbahar”, yurtdışı ve yurtiçi festivallerden aldığı ödüllere, başta “En İyi Film” olmak üzere SİYAD’tan aldığı dört ödül daha ekledi. Ceylan da geçen yıl Cannes Film Festivali’nden sonra bu kez SİYAD tarafından “En İyi Yönetmen” ödülüne layık görüldü.

Bu kez Dorsay’sız
Bu yıl SİYAD, ilk kez verilen belgesel ve kısa film dalları dahil 15 kategoride ödül verdi. Sinema yazarlarının oyları ile belirlenen ödüllerin açıklandığı gece, SİYAD Başkanı Murat Özer’in konuşmasıyla başladı. SİYAD törenlerinde yapılan değişikliğe vurgu yapan Özer, “Dorsay’ın sunmadığı bir gece olacak, onun eksikliğini hissedeceğiz. O olmuyorsa, kimse olmasın dedik, sunucusuz bir tören düzenledik” dedi.
Uluslararası Sinema Basını Federasyonu’nda (FIPRESCI) 1986’dan bu yana genel sekreterlik görevini sürdüren ünlü sinema eleştirmeni Klaus Eder’e verilen Özel Ödül’ü sunmak için sahneye çıkan Dorsay da “Biraz kenara çekileyim, gençler yürütsün dedim” diye konuştu.

Renkli isimler oradaydı
SİYAD Ödülleri sunucusuz bir törenle sahiplerini buldu ama sahnede renkli simalar eksik olmadı. Ödülleri sunmak için sahneye çıkan isimler arasında Başak Köklükaya, Uğur Polat, Saadet Işıl Aksoy, Derviş Zaim, Yeşim Ustaoğlu, Hale Soygazi ve Cem Yılmaz da yer aldı.
Gecenin en duygusal anlarından biri, Şener Şen’e verilen Onur Ödülü’ydü. Şen’in uzun süre alkışlanmasının ardından ödülünü “Eşkıya” ve “Gönül Yarası”nda birlikte çalıştığı Yavuz Turgul takdim etti. Şen yaptığı konuşmada da “SİYAD’a bir teşekkürüm daha var. 41 yıldır sinemayla ilgili herkese, sinemanın bir sanat dalı olduğunu göstermedeki azmi ve bizi hatırlattığı için teşekkür ederim” dedi.
SİYAD’da “En İyi Film” ödülünü geçen yıl Semih Kaplanoğlu’nun “Yumurta”sı, 2007’de de Reha Erdem’in “Beş Vakit”i kazanmıştı.

SİYAD ödüllerini kazanan isimler ve eserler
En İyi Film: Sonbahar (Yönetmen: Özcan Alper)
En İyi Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan (Üç Maymun)
En İyi Kadın Oyuncu Performansı: Hatice Aslan (Üç Maymun)
En İyi Erkek Oyuncu Performansı: Onur Saylak (Sonbahar)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Performansı: Tülin Özen (Vicdan)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Performansı: Ahmet Rıfat Şungar (Üç Maymun)
En İyi Senaryo: Özcan Alper (Sonbahar)
En İyi Görüntü Yönetimi: Feza Çaldıran (Sonbahar)
En İyi Müzik: Demir Demirkan (Devrim Arabaları)
En İyi Kurgu: Ayhan Ergürsel, Bora Gökşingöl, Nuri Bilge Ceylan (Üç Maymun)
En İyi Sanat Yönetimi: Natali Yeres (Rıza)
En İyi Belgesel: Devrimci Gençlik Köprüsü (Yönetmen: Bahriye Kabadayı)
En İyi Kısa Film: Unus Mundus (Yönetmen: Senem Tüzen)
En İyi Yabancı Film: Kan Dökülecek / There Will Be Blood
Umut Veren Sanatçı: İnan Temelkuran

Yazarlar